23948sdkhjf

Du vet väl om att det är säkerhetsvecka

- Vi arbetar efter mottot: Om jobbet inte kan göras säkert, gör det inte.

Det säger Urban Alm som är arbetsmiljöchef i Peab när han berättar om Peabs årliga Fokusvecka om säkerhet i arbetet. Den veckan startar idag.

Under veckan stannar produktionen upp och runt om på arbetsplatser i Sverige, Norge, Finland och Danmark förs samtal om säkra och hälsosamma arbetsplatser. I år handlar det om att grunden för en bra säkerhetskultur är att bry sig om varandra.

Hur brukar era uppdragsgivare reagera när ni berättar att arbetet kommer att stå stilla på grund av säkerhetsveckan?

- Våra uppdragsgivare brukar välkomna ett seriöst säkerhetsarbete. Produktionsstoppen sker inte samtidigt överallt, utan det är upp till varje arbetsledning att bestämma när det sker under veckan. Dessutom så uppmanar vi i år till extra försiktighet utifrån de Coronariktlinjer vi har i Peab och som är baserade på Folkhälsomyndighetens riktlinjer, berättar han för U&D.

Bygg- och anläggningsbranschen är värst skadedrabbad av alla branscher. Främst handlar det om olika typer av fallskador, belastningsskador och olyckor vid användning av maskiner.

- Som Nordens största bygg- och anläggningsföretag vill vi föregå med gott exempel, vi kan aldrig acceptera att människor skadas eller blir sjuka av jobbet. För att skapa den bästa säkerhetskulturen måste vi prata om hur det ser ut på våra arbetsplatser idag och vad vi behöver utveckla, säger han.

En del i detta arbete är att fortsätta med proaktiva och förebyggande åtgärder såsom att sprida goda exempel samt rapportera och åtgärda de riskobservationer som lyfts fram genom verksamheten. Varje riskobservation är en potentiell olycka mindre. I år har Peab som mål att få in 45 000 riskobservationer, redan nu närmar sig siffran 30 000.

- Vi har nyligen infört att ett säkerhetsmeddelande messas ut till samtliga 17 000 anställda på olika språk så fort en allvarlig olycka inträffar. Detta är för att skapa ökad uppmärksamhet och fokus på säkerhet. Vi hoppas det ska bidra till ett ännu större säkerhetstänk, säger Urban Alm.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.203