23948sdkhjf

Senarelagda underhållsstopp del av Bolidens stabila kvartal

När metallföretaget Boliden berättar om sitt andra kvartal i år görs det i ordalag av starkt och stabilt. Och senarelagda underhållsstopp.

Försäljningsintäkterna för det andra kvartalet var 13 391 vilket är en ökning mot förra årets siffror på 12 747 miljoner kronor. Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager var 1 634 - mycket likt året innan då det var 1 631 miljoner. Fritt kassaflöde uppgick till 1 174 att jämföra med 789 miljoner året innan.

-  Ett starkt kvartal där vi framför allt är nöjda med stabil produktion och hur vi hanterat utmaningar relaterat till covid-19. Vi har lyckats minimera negativ påverkan på vår verksamhet och trots lägre världsmarknadspriser på basmetaller var resultatet i linje med förra året och kassaflödet ökade, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef.

Rörelseresultatet exklusive omvärdering av processlager inom Boliden Smältverk var 914 mot 387 miljoner förra året. Resultatförbättringen är främst en följd av betydligt mindre omfattande underhållsstopp än ifjol, vilket påverkade både volymer och kostnader positivt.

Rönnskärs produktion av koppar minskade något jämfört med föregående kvartal medan produktion av de flesta metaller ökade i Harjavalta. Zinkproduktionen i Kokkola och Odda var något lägre än föregående kvartal. Även i Bergsöe var produktionen lägre.

Rörelseresultatet inom Boliden Gruvor minskade till 779 miljoner kronor att jämföra med 1 149 året innan. En minskning som drevs av lägre zink- och kopparpriser.

Aitiks anrikade volym var högre än både föregående kvartal och ifjol. I Bolidenområdet minskade anrikningen något medan Garpenbergs anrikning nådde en ny rekordnivå efter genomfört investeringsprogram. Även i Tara och Kevitsa var anrikningen högre än ifjol.

Branden i primärkrossen i Kevitsa i maj påverkade resultatet med cirka minus 8 miljoner kronor. Reparationer beräknas vara genomförda i augusti.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109