23948sdkhjf

Klädstandard för skydd mot ljusbågar

Nu finns en europeisk standard för kläder för skydd mot skador till följd av ljusbågar vid elarbete.

Den nya standarden SS-EN 61482-2 behandlar skyddskläder för användning vid arbete där det finns en risk att det uppstår en ljusbåge. Den specificerar fordringar och tillhörande provningsmetoder som kan användas för tyg och klädesplagg för skydd mot ljusbågars termiska verkan.

Skydd mot elchock ingår inte, inte heller skydd mot ljud, ljus eller andra effekter av ljusbågar. 

Ljusbågar kan undvikas genom att man säkerställer att kopplingsutrustningen är utformad för att passa tillämpningens fordringar – samt genom välordnat underhåll och arbetssätt.

Skydd mot ljusbågars verkan i kopplingsutrustningar har traditionellt varit passiva, i praktiken skydd genom inneslutning. Numera finns också aktiva skydd, ljusbågsdräpare, som bryter energitillförseln till ljusbågen. De består av en detektor, som känner att en ljusbåge tänts - ljus, övertoner eller något annat och en anordning som antingen bryter strömmen direkt eller kortsluter ljusbågen med en krets med låg impedans tills kortslutningsskyddet trätt i kraft.

Överenskomna fordringar på den senare typen av ljusbågsdräpare beskrivs i SS‑EN IEC 60947‑9‑1 och en motsvarande standard för optiska avkännare är på gång.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094