23948sdkhjf

VA-ledningsnätet måste underhållas

Om du tillhör dem som drabbats av vattenbrist under de senaste fem åren är du långt ifrån ensam. Fyra av tio svarar enligt analys- och teknikkonsultföretaget WSP samma sak.

Problemet är inte att det inte finns vatten. Generellt är det gott om vatten i Sverige men de senaste åren har grundvattennivåerna blivit lägre och på flera håll i landet har läget varit kritiskt. 

– Egentligen finns det vatten så det räcker till alla i Sverige, även med en fortsatt växande befolkning. Problemet är att vattnet inte alltid finns på rätt plats eller av rätt kvalitet. Vi kommer att behöva transportera det längre sträckor och ha en mer avancerad produktion vilket i sin tur leder till ökade kostnader. Samtidigt har vi en utmaning med gamla och dåligt underhållna VA-ledningar där så mycket som 25 procent av det dricksvatten som produceras inte når fram till hushåll och företag, säger Anna Dahlman Petri, VA och vattenexpert på WSP. 

Det är dock väldigt få bland både kommuner och privatpersoner som har beredskap för att hantera kommande vattenbrist visar två färska undersökningar från företaget.
Det behövs nu ett helt batteri av åtgärder både på kort och lång sikt, hävdar Anna Dahlman Petri.

Bland de många åtgärder hon förespråkar kommer först och främst att kommunerna måste sluta att skjuta renoveringen av vårt 190 000 kilometer långa VA-ledningsnät på framtiden.

Priset på vatten borde höjas så att vi kan finansiera underhållet av VA-ledningarna och vattenverken.

Vidare behöver kommunerna skapa avrinningsytor i städerna, det behövs planer för hur vattnet ska prioriteras vid kommande kriser och prioriterat utrymme under marken för VA-nätet.

Dessutom saknar Sverige 2 000 personer med kompentens inom VA. Högskolor och gymnasier behöver utbilda allt från experter till rörmokare menar hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125