23948sdkhjf

Munkfors nya skärvätskerening har hjälpt produktionen

2017 började Munkforssågar AB byta ut sina reningsanläggningar för skärvätska, dels på grund av att den önskade renhetsgraden inte nåddes. Nu har två nya anläggningar installerats, och så fort coronan lagt sig är det dags för den tredje.

Vi har pratat med Anders Ekström på Teknik och utveckling hos Munkforssågar för att ta en titt på hur projektet går.

Hur har de nya anläggningarna hjälpt er?

– Förutom bättre renhetsgrad på vätskan och att det via en högre renhet även ges möjlighet att bearbeta snabbare i produktionen, så ger systemet också en mindre volym vätska att destruera när den är uttjänt, samt betydligt mindre operatörsunderhåll, säger Anders.

Hur kommer det sig att ni behövde byta ut era anläggningar för skärvätskerening?

– Det akuta problemet i första anläggningen var faktiskt rostangrepp i sedimenttanken, men det var heller inte möjligt att uppnå den renhetsgrad på skärvätskan som vi önskade. Denna var också krävande på operatörsunderhåll för att fungera.

Hur går det med den tredje anläggningen?

– Vi väntar just nu på första bästa chans att montera den. Anläggningen är ett dubbelsystem med fyra filterenheter som blivit försenad i montaget på grund av världsläget med Covid-19, säger Anders.

De nya anläggningarna för skärvätskerening hos Munkforssågar kommer från Mercatus. Tidigare hade företaget sedimenteringsfiltrering med magnetfilter som tillägg.


Slipmull som renats ur slipvätskan och som sedan briketteras till hårda puckar och återvinns i ståltillverkning.
Foto: Munkforssågar

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157