23948sdkhjf

I full produktion - driftstoppen ledde till maskinbyte

De kör fortfarande full produktion. Sträckplatsmaskinerna hos familjeföretaget Spendrups i Grängesberg har gått nästan dygnet runt i åtta år nu. Men många driftstopp och akuta underhåll talar sitt eget språk. Det är dags att byta ut maskinerna.

– De hade en beräknad livslängd på tio år om de kördes åtta timmar per dygn. Men vi nyttjar dem 24 timmar per dygn under vardagar så livslängden har kortats avsevärt. Bara de senaste två åren har vi fått svetsa de rörliga armarna ett antal gånger på grund av sprickbildningar. Vi vill inte äventyra vår leveransförmåga, säger Jimmy Nylander som är driftchef för Teknik och lager på Logistik i Grängesberg.

Det är två automatiska sträckplastmaskiner det handlar om. Plastningen av pallarna görs för att hålla pallinnehållet på plats under transporter och omlastningar.

Nu är maskinerna slitna och det märks på inplastningen. Det har varit många driftstopp, akuta underhåll, CE-märkningen har upphört och maskinerna gör  så kallade plastsvansar som blockerar fotocellerna i höglagret och orsakar många fellarm.

Dagens maskiner klarar 70 pall per timme medan de två nya maskinerna har en kapacitet om 90 - 110 pall i timmen. Det här ger en överkapacitet vilket innebär att vid ett haveri på en maskin skulle företaget fortfarande klara normal dygnsproduktion på en maskin om den körs på max.

Med de nya maskinerna kan dessutom plastanvändningen optimeras genom en ökning av sträckgraden, det vill säga hur tunt plasten kan sträckas ut. Sträckgraden kan öka upp till 300 procent vilket skulle minska företagets plastanvändning med drygt 100 ton per år. Och går det åt mindre plast kostar det också mindre. 700 000 kronor om året kan Spendrups spara in.

– Maskinerna är också utrustade med dubbla rullmagasin. Om en rulle tar slut eller plasten går av byter maskinen själv automatiskt till nästa rulle. Det innebär att vi kan köra mycket längre utan driftstopp. En annan smart lösning är optimering av hastighet. Vid lågt antal inkommande pall går maskinen ner i hastighet och vid högre tryck ökar maskinen farten själv på banor och pallinplastning, berättar Jimmy Nylander.

Investeringen är värd 4 miljoner kronor och maskinerna tas i bruk så fort båda är på plats.

- Jag räknar med att allt är up and running i mitten av nästa vecka. Vi sparar en förfärlig massa plast, tid och pengar så är vi nöjda, säger presschef Rose-Marie Hertzman.

Vi passar på att fråga hur det går för företaget i dessa coronatider?

-Vi kör full produktion både i Hällefors och Grängesberg. Det är ingen försäljning till gränshandeln och taxfree. Men Systembolaget och dagligvaruhandeln går bra. Jag tror minskningen av försäljningen i april till restauranger och barer var 70 procent jämfört med i april förra året. Det tappet tar vi inte igen i dagligvaruhandeln och Systembolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11