23948sdkhjf

Snabbare röjning vid tågstopp

Från och med maj inför Trafikverket kortare tider för evakueringar och röjningar vid tågstopp i norra Sverige. Utanför storstadsregionerna får det ta max två timmar att påbörja evakuering av tågresenärer. Röjningen av spåren ska påbörjas inom tre timmar.

Det var i november 2017 som Trafikverket fick i uppdrag från regeringen att införa en effektivare hantering vid störningar i tågtrafiken. 

Trafikverket och branschen har samarbetat för att utveckla arbetssätt för att påskynda evakueringar och röjningar. Samtidigt har informationen till resenärer ombord på tåg som står stilla blivit snabbare och tydligare.

– I de evakueringar och röjningar vi har gjort hittills i år har dessa åtgärder också visat sig bidra till ett effektivare arbete. Men det som är absolut viktigast är att det har också faktiskt har lett till att färre tågresenärer blivit strandsatta på stillastående tåg, säger Thomas Pettersson som är projektledare för projektet.

Sedan december 2019 har majoriteten av alla evakueringar i storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö påbörjats inom en timme. Även flertalet röjningar av trasiga tåg har påbörjats inom två timmar. Att alla röjningar inte har utförts inom utsatt tid beror främst på att det inte finns röjningslok på alla sträckor.

Trafikverket fortsätter etableringen av fler röjningslok för att snabbt kunna röja undan trasiga tåg från spåret.

– Snabbare röjning av trasiga tåg ger mer plats på spåret som i sin tur leder till bättre punktlighet för resenärer och godstrafik i hela landet, säger Thomas Pettersson.

Röjningslok placeras successivt ut på femton orter i Sverige med början i Stockholm och Malmö redan i december förra året. Nu i april har även Göteborg, Gävle, Hallsberg, Karlstad-Kil-Kristinehamn, Ljusdal, Nässjö, Älmhult och Östersund försetts med röjningslok. I december ska ett lok komma till Borlänge.

Tidigast om två år får Boden, Kiruna Vännäs och Långsele sina röjningslok.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

6.377