23948sdkhjf

Första installationen är driftsatt

Climeons första Heat Power-modul i ett geotermiskt kraftverk i Japan har driftsatts och producerar nu el.

- Det här är en otroligt viktig milstolpe för Climeon. Japan är en av de tuffaste geografiska marknaderna att ta sig in på så jag är otroligt stolt över att vi tillsammans med Baseload Power Japan lyckats få upp ett kraftverk såhär fort, jämfört med hur lång tid det brukar ta i Japan, säger Thomas Öström, vd för Climeon.

Japan är en av Climeons högst prioriterade geografiska marknader på grund av de goda förutsättningar för geotermisk elproduktion som finns i landet.

Det finns många varma källor runt om i landet ur vilka geotermisk värmekraft kan utvinnas. Idag utnyttjas endast drygt 2 procent av de kända geotermiska energitillgångarna menar energiteknikföretaget Climeon.

2018 vann Climeon sin första order i Japan. Sedan dess har bolaget etablerat ett dotterbolag i landet, påbörjat installationen av två kraftverk, och nu även driftsatt den första Heat Power-modulen.

- Nu är vi med och bidrar i skarpt läge till energiomställningen i Japan, varenda kilowattimme som går ut på nätet är en del av att transformera det japanska energisystemet, säger Jack (Masao) Watanabe, President för Climeon Japan K.K.

Den första installationen ligger i Kyushu där Climeons Heat Power-modul har kopplats in på ett befintligt kraftverk och återvinner den geotermiska spillvärmen.

- Att det första kraftverket nu producerar el är en viktig nyckel till vår fortsatta utrullning. Nu har vi bevisat för lokala partners och för våra investerare att Climeon och Baseload kan producera fossilfri el även i Japan, Masahiro Ito, Representative Director för Baseload Power Japan K.K.

Priset på geotermisk el i Japan ligger idag på drygt 3 kr per kWh, vilket är cirka åtta gånger högre än elpriset i Sverige.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078