23948sdkhjf

Brandprovning på distans här för att stanna

Det finns det som växer fram ur en kris som är så bra att det stannar. Forskningsinstitutet Rise menar att en sådan sak är livesända brandprovningar på distans.

– Vi ser fördelar med att genomföra provningar på distans både för oss och för kunderna, och inte bara under Coronapandemin, säger Morgan Lehtinen, projektledare på Rise.

Det var när reseförbud infördes i många länder som en följd av coronapandemin som en ny lösning växte fram. Teamet som arbetar i Rise brandlabb i Borås tog fram en lösning för brandprovningar.

– Vi hade börjat diskutera möjligheterna att låta kunderna vara med vid provningarna på distans redan tidigare, så vi hade ett kunskapsmässigt försprång. Pandemin gjorde att vi var tvungna att sätta våra planer i verket.

Med relativt enkel teknik kunderna delta vid provningarna. Förutom att slippa skjuta upp en planerad provning ger den digitala lösningen också andra fördelar, som minskade resekostnader och möjligheten för fler att delta vid provningen samtidigt. I labbet i Borås blir det dessutom enklare att arbeta med säkerheten.

– Vi arbetar trots allt med ganska riskfyllda saker. Om vi råkar ut för en övertändning i labbet och snabbt behöver utrymma är det säkrare för kunderna att befinna sig på annan plats.

Övervakning av provningen är också möjligt att göra via den livestreamade lösningen. Med hjälp av en mobiltelefon med bra kamera kan tekniker hos kunden kontrollera att allt i labbet är monterat och förberett på korrekt sätt innan provet genomförs.

– Vid ett tillfälle hade vi kunder med från Österrike och Belgien, och en kontrollant från Göteborg som kunde övervaka provet och se att allt gjordes på rätt sätt. I slutändan var alla väldigt nöjda. Den här tekniken är inget som vi kommer att sluta använda när Coronapandemin är över, den är här för att stanna.

Ett par saker vill Morgan Lehtinen betona för den som vill använda en motsvarande lösning i sin verksamhet.

– Det viktigaste att tänka är sekretess, att vara medveten om hur plattformen man använder hanterar till exempel inspelat material. Sen gäller det att se till att utrustningen som används klarar av uppgiften, framför allt den dator som ska sköta livesändningen. Det krävs en hel del datorkraft att få allt att fungera. Men när man väl löst sekretess och prestanda är det bara att köra, våga testa och se att det inte är så komplicerat trots allt, avslutar Morgan Lehtinen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079