23948sdkhjf

Från förorenat till naturområde

Nu är marken förorenad med arsenik efter impregnering av järnvägsslipers i mitten av 1900-talet. I april kommer marken i värmländska Gunnita vara redo att bli naturområde.

Svevias uppdrag är att schakta bort 6000 ton förorenade massor till deponi och sedan återställa marken. Det mest förorenade är redan borta.

– Redan 1995 grävdes stora mängder av de mest förorenade delarna bort på den här fastigheten, men trots det finns det mycket föroreningar kvar, säger Claes Dahrén, Svevia.

– Det är väldigt tillfredsställande med den här typen av uppdrag. Vi anländer till ett förorenat område, sanerar marken och ger platsen en ny chans. Ibland ska det bli ett nytt bostadsområde, här ska vi återställa det till ett naturområde.

Enligt Claes Dahrén är den stora utmaningen att arbetsområdet är litet vilket gör att logistiken med transporterna måste fungera löpande för att det inte ska bli stopp i grävarbetena.

– Det är vår kompetens att hantera förorenade massor och något vi har lång erfarenhet av. Vi har skyddsutrustning och strikta rutiner för hur arbetsplatsen ska fungera för att inte någon av oss som jobbar här ska utsättas för risker.

Projektet som precis har startat utförs på uppdrag av Trafikverket ska vara avslutat redan under april i år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11