23948sdkhjf

Corona kan påverka industriavtal

Både IKEM och Industriarbetsgivarna har under tisdagen ställt sig positiva till OpO:s förslag om ett treårigt avtal för industrin. IKEM anser dock att avtalsskissen ska kompletteras med en reservation på grund Coronans spridning.

Hur ekonomin kommer att påverkas av virusutbrottet är fortfarande oklart. Det är en osäkerhetsfaktor som vi måste kunna hantera i de fortsatta förhandlingarna, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM.

Läs också: 19 företag har anmälts för corona-fusk

Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna som även de sagt ja till förslaget, kommenterar också den pågående virusepidemin.

Coronaepidemin är ett exempel på att oförutsedda saker inträffar, och att det finns risker i en global världsekonomi som oväntat ändrar företagens förutsättningar. Därför behöver det finnas en beredskap för att med kort varsel ompröva avtalsinnehållet, säger Per.

OpO:s förslag är ett avtal på tre år, med en möjlighet för parterna att säga upp avtalet det tredje året. Det är något som IKEM säger ja till, samtidigt som man anser att det är viktigt att det bara ska vara möjligt att säga upp avtalet vid förändrade ekonomiska förutsättningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094