23948sdkhjf

Åtgärder mot Corona har minskat skadliga partiklar

Efter att åtgärder vidtagits för att stoppa Covid-19-viruset har Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) övervakat och uppmätt reducerade nivåer av luftburna partiklar.

Sedan Covid-19-viruset bröt ut i den kinesiska provinsen Hubei i december 2019 har den kinesiska regeringen vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen. Till följd av detta har dagliga aktiviteter – bland annat industri och trafik – märkbart minskat under de senaste veckorna. De minskade nivåerna av PM 2,5 är sannolikt kopplade till de försiktighetsåtgärder som vidtagits i Kina.

Läs också: Fler jobb och högre säkerhet

PM 2,5 är en av de väsentligaste luftföroreningar som är kopplade till hälsoeffekter enligt världshälsoorganisationen WHO. PM 2,5 är partiklar som är högst 2,5 mikrometer stora. Partiklarna – som kan vara både i flytande, fast eller gasform – kan potentiellt utgöra allvarliga hälsoproblem när de inhaleras och är kända för att leda till, eller förvärra, kroniska sjukdomar och andra andningsproblem.

– Samtidigt kan andra variabler än nedstängningen potentiellt ha spelat en roll i den minskning som vi sett. Kina försöker exempelvis aktivt minska utsläppen, och andra metrologiska variationer mellan år måste också beaktas. För att ta dessa variabler ur ekvationen har vi tittat på de tre åren mellan 2017-2019 för att kunna beräkna förhållanden när det är ’business as usual’. Vi har valt en representativ period över februarimånadernas median, samtidigt som det inte är en alldeles för lång period där utsläppen kan variera stort på grund av långsiktiga trender, säger Vincent-Henri Peuch, Director på CAMS.

CAMS bevakar nivåerna av PM 2,5 i Kina genom att kombinera satellitobservationer med datormodeller över atmosfären. Tillsammans leder de till dagliga analyser. När årets februarimånad jämförs med medianen för februarimånaderna 2017-2019 så är det tydligt att analysen indikerar en minskning över stora delar av Kina på cirka 20-30 procent i PM 2,5 vid marknivå.

Copernicus är EU:s flaggskeppsprogram för jordobservationer. Programmet koordineras och leds av Europeiska kommissionen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.174