23948sdkhjf

Undersöker havsbotten även i framtiden

Sveriges geologiska undersökning, SGU har ett fartyg som man kan undersöka havsbotten från. Ocean Surveyor heter skeppet som ska förses med ny miljövänlig framdrivning och inte minst en bättre arbetsmiljö för dem ombord.

Behovet av marin kartläggning är stort för att hantera Östersjöns alla miljöutmaningar. Endast trettio procent av svenskt territorialvatten är kartlagt och bara två procent är gjort med högupplösta och moderna metoder.

Läs också: SKF och stålvalsverket tillsammans mot driftstopp

Ocean Surveyor har med sina avancerade mät- och provtagningsinstrument unika möjligheter att undersöka havsbotten. Fartyget används ofta i samverkan med andra myndigheter som Havs och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Försvaret, Sjöfartsverket, Länsstyrelser och kommuner. Då handlar det om miljöövervakning, inför etablering av vindkraft och bottenkablar, muddring av farleder med mera.

I princip kommer bara skrovet behållas. Motorer och framdrivning, styrsystem, arbets- och besättningsutrymmen – allt annat byts ut och blir moderniserat, miljövänligt och upprustat.

– Vi rustar fartyget för 25 års fortsatt undersökningsarbete och blir samtidigt ett av de miljövänligaste och mest ändamålsenliga undersökningsfartygen i svenska vatten, säger Björn Bergman, enhetschef för marin teknik och drift på SGU.

Till våren 2021 ska fartyget vara nyrenoverat och kunna ta upp information från havsbotten till ytan – i åtminstone 25 år till.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.086