23948sdkhjf

Elvira förebygger elhaveri

Varför havererar en kraftnätskomponent? Vad blir konsekvenserna? Hur förhåller sig komponenter i kraftnät till andra delar av kritisk infrastruktur? Det var några av de frågeställningar forskarna i det treåriga projektet Elvira sökte svar på.

Forskningsprojektet på Högskolan i Skövde har forskat på infrastrukturers motståndskraft. De flesta samhällsviktiga funktioner är beroende av tillförlitlig elförsörjning.

Läs också: Ett plus ett blir IT-Total

Elnätet upprätthålls av många olika aktörer som elproducenter, eldistributörer och olika kommuner. Dessa infrastrukturkomponenter är integrerade dels med varandra och dels med komponenter och tjänster från andra kritiska infrastrukturer och funktioner. Ett fel i en komponent kan leda till en dominoeffekt och, i värsta fall, orsaka fel i andra infrastrukturer eller störa livsviktiga funktioner eftersom tillgång på bland annat värme, vatten, mat och kommunikation är beroende av tillgång på el.

För att hjälpa beslutsfattare att förutse fel och deras kaskadeffekter har projektet arbetat med att utveckla tidsbaserade modeller och analysmetoder för att modellera riskbedömning och motståndskraftindex hos elnät.

Elvira har tagit fram ett modelleringsverktyg för att fånga beroenden i komplexa cyber- och fysiska nätverk.

Projektet tog också fram en prototyp som kan uppskatta motståndskraften – hur starkt ett nätverk är i att försvara mot cyberattacker och deras konsekvenser i ett IT-kontrollerat kraftnät mot cyberattacker. Prototypen är framtagen i samarbete med Combitech och använder toppmoderna simulatorer för att beräkna motståndskraften.

De metoder och algoritmer som Elvira utvecklat utgör en del i ett ramverk som ska utökas med realtidssimulering i framtida projekt.

– Den utvecklade tekniken och tillvägagångssätten kommer till stor nytta för att bedöma konsekvensen under vissa cyberattacker. Den stödjer också utformandet av förebyggande och defensiva lösningar för att skydda kritiska infrastrukturer, säger Jianguo Ding, projektledare för Elvira vid Högskolan i Skövde

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125