23948sdkhjf

Bildbank visar tekniska kvinnor

Nio procent kvinnor. Så få är det som arbetar i företag inom installation och reparation. Nu ska ett fotoprojekt försöka få fler kvinnor att känna delaktighet och söka sig till branschen.

Bredda bilden – en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik, är ett samarbete mellan fotograf Emilia Bergmark-Jiménez och Teknikföretagen.

Det är ofta män som syns på de bilder som ska illustrera teknikindustrin.

– Bilderna som används för att marknadsföra tekniska utbildningar och illustrera teknikindustrin i media spelar en avgörande roll för hur branschen uppfattas. För att bredda rekryteringen måste vi uppdatera den traditionella bilden och visa mångfalden. Med bildbanken Bredda bilden vill vi synliggöra kvinnor med tekniska yrken och erbjuda ett konkret verktyg för alla som vill vara med och bidra till förändring, säger Maria Rosendahl, enhetschef Kompetensförsörjning och Digitalisering, Teknikföretagen.

Under våren kommer bilderna synas i ett helt nytt sammanhang när ett urval flyttar in på Arbetets museum i Norrköping.

– Att Teknikföretagen har gett mig förtroendet att gå hela vägen och skapa en hel bildbank är det som gör samarbetet unikt. Det är varken polerat eller iscensatt utan situationerna är på riktigt. Sedan är det ett tillfälle att nå väldigt många i en mansdominerad bransch, det ger projektet tyngd och visar att Teknikföretagen tar frågan på allvar, säger Emilia Bergmark-Jiménez.

Fotograf Emilia Bergmark- Jiménez är 38 år och från Stockholm. Hon är är verksam som reklamfotograf med fokus på mångfald och representation, i Sverige och internationellt. Vid sidan av sin kommersiella verksamhet arbetar Emilia med egna konstnärliga projekt.

Utställningen visas den 14 mars till 10 maj.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078