23948sdkhjf

De strukturerar VA-underhållet

Framtidens vatten- och avloppsunderhåll kräver att data som samlas in är bättre strukturerad än den är idag. Många rapporter och analyser som görs inom Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA kräver mycket manuell handpåläggning.

Med smartare system kan rapporter automatiskt generas och samtidigt ge högre kvalitet på analyserna. Eftersom det inte finns någon branschpraxis inom VA-branschen har NSVA varit ute på en digital expedition i ett pilotprojekt.

Projektet är nu avslutat och en grundstruktur har presenterats av den utvalde leverantören, Iceberry tillsammans med samarbetspartnern, Future Processing.

- Vi blev väldigt glada och stolta när vi vann upphandlingen i somras och fick möjlighet att samarbeta med NSVA. Vi har lång erfarenhet av denna typ av samarbete, där vår samarbetspartner även har utvecklat liknande lösningar med ett vattenverk i Polen med uppkopplade sensorer och mätdata, säger Daniel Nussdorf, vd på Iceberry.

NSVA ser en framtid där allt mer data kommer via externa leverantörer. Teknikutvecklingen sker snabbt och antalet uppkopplade sensorer växer explosionsartat.

- Fler smarta och billiga lösningar för att få koll på läget i ledningsnät erbjuds. För att följa med i utvecklingen och för att kunna hantera ett ökat informationsflöde från externa leverantörer behövs en lösning där NSVA kan samla in data från många olika typer av källor automatiskt, säger Theodor Nestler, utvecklingsingenjör på NSVA.

Strukturen ska kunna användas till dataanalys också. En spännande tillämpning är till exempel att en algoritm bevakar kurvor för flöde och tryck för att analysera om vattenläckor uppstått på ledningsnätet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109