23948sdkhjf

Ytskyddsdagarna firade tio år

Det var så gött att kliva innanför dörrarna på Ytskyddsdagarna i Eriksberg på Hisingen. Stämningen kändes förväntansfull och havet av utställare som snackade med intresserade besökare oändligt.

Yrkesakademien som Tommy Thörn grundat har arrangerat Ytskyddsdagarna i tio år nu. I samarbete med Frosio, SSG, Riksorganisationen Svenskt underhåll, auktoriserade rostskyddsföretag samt Ytskyddsgruppen. Det var därmed tioårsjubileum.

Sedan 2011 har de varje år bjudit på två dagar fyllda med kunskapsspridning och nätverkande för ökad livslängd på utrustningar och konstruktioner vilket ger säkrare drift och minskad miljöpåverkan. Genom att använda rätt produkt, på rätt plats, på rätt sätt. Men framförallt i tid.

För att ta sig till Stora scenen där Tommy Thörn skulle inleda de två fullspäckade dagarna fick vi tränga oss igenom samtal om val av bästa smörjmedel och drönaruppvisningar.

I taket hängde Richard Orsmalm. Eller ja, han visade hur det går till att arbeta med rep hos ProAccess. Ett sätt att ta sig dit det är svårt att komma med en ställning för att kunna reparera, exempelvis. Det såg busenkelt och väldigt roligt ut.

Richard Orsmalm

Är du aldrig rädd?

- Repen håller för 2,2 ton. Man lär sig fort att lita på utrustningen. Men det är klart att det kan pirra i magen ibland. Det är sunt att vara rädd.

När vi gick förbi Kaeser kompressorer blev det lite konstigt. Där stod en motorcykel. Varför då?

- Vi tyckte det var kul att visa något annat än bara kompressorer. Många av våra kunder är motorintresserade. Vi är en av huvudsponsorerna för elitserien speedway Sverige. Det är den tredje största lagsporten i landet. Vi ligger på samma nivå med våra kompressorer, säger Roland Olsson och fick medhåll av Stefan Larsson.

Kaeser

- De är så otroligt kunniga, sa Tommy Thörn när han presenterade programmet och syftade på talarna.

Talarna måste ha varit bortåt femtio stycken. Engagerade var och en i sitt ämne. Betong, rostskydd, broar och smörjteknik var ämnena dag ett. Fyra parallella föreläsningar att välja bland – flera gånger varje dag. Och gemensamma föreläsningar därtill.

Tommy Thörn

- Pengarna och planeten – hur hänger det ihop, undrade Tommy Thörn och tittade ut över hundratals som samlats för att byta erfarenheter. De flesta med en plastpåse i knäet som de fick när de klev innanför de varma dörrarna.

- Jag köpte 5000 plastpåsar, berättade Tommy Thörn. Men det var innan det blev snack om plastpåsar. Sedan blev det snack och jag tänkte, vad ska jag göra? Ska jag kasta dem?

-Påssjukan, ropade någon i publiken. Det började redan i inledningstalet alltså. Dialogen mellan scen och lyssnare. Vi skulle få höra flera sådana under dagarna.

- Nej, vi måste bygga broar mellan oss ytskyddare och även våga berätta om det som blev fel. Ni ska ta med er plastpåsen även nästa år och till slut, när den inte längre duger till något annat då ska ni använda den som soppåse, sa Tommy Thörn.

Naturligtvis.

Förste gemensamme talare var riksdagsledamot Hans Rothenberg (M). Han var på plats för andra året i rad. Och det var väl tur för han ville ha hjälp.

- Jag har inte fattat vad ni vill att jag ska fatta för beslut, sa han och uppmanade alla att tänka över formuleringarna.

Hans Rothenberg (M)

Han menade att om han ska kunna lägga en motion behöver budskapet förtydligas.

- Ta plats i samhällsdebatten. Vilka samhällsproblem kan lösas med ytskydd? sa han och gav som exempel att försöka få teveprogrammet Agenda att tala tio minuter om ytskydd.

Det är så det fungerar på Ytskyddsdagarna. Det är en dialog mellan talare och publik, mellan uställare och besökare. Man ber varandra om hjälp och utbyter erfarenheter. Och bjuder på sina misstag. Flera talare återkom till Hans Rothenbergs (M) uppmaning om att formulera budskapet.

På väg ut till nästa föreläsning sprang vi på Pierre Ganerud från Tikkurila.

Varför ska man besöka er monter?

- För att vi har produkter till alla miljöer. Golvprodukter, rostskydd, funktionsfärger...

Pierre Ganerud

Han sammanfattade också det de vi frågade konstaterade. Att det bästa med dagarna är nätverkandet.

- De här dagarna är speciella. Hit kommer de som är intresserade av det vi håller på med – inte någon för att den hade lite tid över. Det är väldigt kul att träffa andra i branschen.

Det är med andra ord dagar för de redan frälsta som tillsammans hjälps åt att formulera och föra budskapet om vikten av ytskydd vidare. Nu kan man även kalla det ett politiskt uppdrag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078