23948sdkhjf

Ställningsföretag sparkas för bristande säkerhet

Våren 2019 anlitade Billerud Korsnäs en ny leverantören av byggnadsställningar för bland annat underhållsarbete vid bolagets anläggning Gruvön, men nu har leverantören fått sitt kontrakt rivet berättar Nya Wermlandstidningen. Den nu uppsagda leverantören beskriver sig själv som en totalleverantör av byggnadsställningar, väderskydd och hissar till kunder inom bygg-, industri- och infrastruktursektorn i hela Sverige.

- De leverantörer som inte följer de strikta säkerhetsregler som vi har kan inte arbeta för Billerud Korsnäs. Därför tog vi ett beslut om att säga upp avtalet med nuvarande leverantör av ställningsbyggnationer, säger säkerhetschefen på Gruvön, Anders Philipsen Englund.
Vad det för säkerhetsregler som inte uppfyllts vill han inte gå in på men han berättar att det inte inträffat några olyckor på grund av bristerna.
En ny leverantör är redan upphandlad och kommer att vara på plats redan denna vecka. Byggnadsställningar används ofta vid undehållsarbete på större fabriker.

Byggnads ordförande i Värmland/Örebro, Kenneth Svärd, känner inte till det senaste fallet på Gruvöns bruk, men han är generellt mycket kritisk till hur byggställningsföretagen sköter säkerheten.
- Under arbetsmiljöveckan, vecka 43, inspekterade vi totalt mellan 1100 och 1200 arbetsplatser. 65 procent av de ställningar vi såg var inte godkända och borde inte ha fått användas, säger han till Nya Wermlands tidningen.

Sedan tidigare har facket Byggnads i Arbetsdomstolen stämt en annan ställningsbyggare som arbetade på Billerud Korsnäs i samband med utbyggnaden av deras nya kartongmaskin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094