23948sdkhjf

Norska underhållsarbetare kom till undsättning

Det kunde blivit en kritisk situation för Gotlands 60 000 invånare, turister och företag. I slutet av november skadades tre av strömkablarna på landsidan i samband med grävarbete.

Läs också: SKF och stålvalsverket tillsammans mot driftstopp

Kablarna, 132 kV, från 1980 är en äldre typ av PEX-kablar, något som kräver särskild kompetens för att hantera.

En av Omexoms norska avdelningar, HV Cable, har specialistkompetens på underhåll av just denna typ av högspänningskablar och kom till undsättning.

- Därför har vi också hela Europa som arbetsfält, vi är en av väldigt få som kan ta oss an den här typen av arbeten. Vi reparerar och underhåller allt inom PEX-kablar, från 33kV till och med 170kV. Detta inkluderar också skarvning av kablar med olika kabelprofil, säger avdelningschefen Lars Welde-Sannum.

HV Cable har beredskapslager med material som reservkablar och alla nödvändiga verktyg för att hantera fel som behöver åtgärdas med kort varsel. Det gäller för såväl olje- och PEX-högspänningskablar.

Läs också: Underhållslösning för bättre integreringsmöjligheter och högre funktionalitet

- Detta gör totalt sett att avbrottstiden för kunden blir så kort som möjligt. När hela samhällen på öar, såsom Gotland, drabbas är det särskilt kritiskt eftersom alternativ kraftförsörjning ofta är svårt, säger Lars Welde-Sannum.

För att arbetet ska kunna genomföras måste de ha tillgång till konstruktionsdata för den aktuella kabeln och för att analysera kabelskadan.

- Då kan vi börja med planläggningen av arbetet på väg till platsen där vi ska utföra jobbet. I Västervik samarbetade vi med lokala entreprenörer som utförde schaktarbetena runt kablarna, dränerade området och lade ett provisoriskt golv som vi kunde stå på medan vi utförde kabelarbetet, under ett tag som vi byggde i Västervik. Vi hade dessutom med oss ett eget tält. Ett väl fungerande samarbete med kunden sparar värdefull tid, något som förstås är avgörande i kritiska situationer som denna. För vår del handlar det om att vara förberedda – både med kompetent bemanning och tillgängligt material, säger Lars Welde-Sannum.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093