23948sdkhjf

Robotar sköter underhållet

Från och med den 9 januari är det robotar som sköter underhållet av Solnas konstgräsplaner. Tillsammans med ett AI-system som övervakar planen och förser roboten med data om var underhåll behöver sättas in.

Det är världspremiär för innovationen, efter tester med en tidigare prototyp på en fotbollsplan utanför Paris.

Läs också: SKF och stålvalsverket tillsammans mot driftstopp

– Jag är glad att det är här i fotbollsstaden Solna som vi är först i världen med att testa den här tekniken för en ökad effektivitet och kvalitet på våra konstgräsplaner samtidigt som vi bidrar till en bättre miljö, säger Peter Edholm, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Solna stad.

Ett viktigt syfte med det robotiserade underhållet är att minska användandet och spridningen av konstgräsgranulat och mikroplaster, som annars kan riskera att ge negativ miljöpåverkan i närliggande vattendrag. Dessutom ska systemet ge bättre kvalitet och ökad livslängd på själva konstgräsplanen.

– Tack vare ett robotiserat underhåll av stadens konstgräsplaner kan vi minska både användandet av konstgräsgranulat och spridningen av miljöfarliga mikroplaster till Solnas sjöar, havsvikar och vattendrag, säger Victoria Johansson, ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden, Solna stad.

Robotisering av underhåll av konstgräsplaner är en del i projektet SmartFields – ett hållbarhetsprojekt som Solna stad driver i samarbete med Stockholms fotbollförbund och medfinansieras av Naturvårdsverket. Syftet med Smartfields är att testa och visa på nya tekniker för underhåll av konstgräsplaner.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125