23948sdkhjf

Bostadspolitiken skadas av bristande underhåll

FN-rapportören Leilani Farha från Kanada reser jorden runt för att få alla att inse  – att ha en bostad är en mänsklig rättighet.

Nyligen besökte hon några hyresgäster i miljonprogramsområdet Husby i nordvästra Stockholm. Deras hyresvärd har gjort sig kända för att låta sedvanligt underhåll hos befintliga hyresgäster dröja i månader. Samtidigt totalrenoverar de tomma lägenheter för att kunna höja hyran med uppemot 50 procent, berättar Hem och hyra som var på plats och talade med Leilani Farha och boende.

– Det är total katastrof här ute. Folk är chockade. Det kan dröja 2-3 månader att få en mögelsanering i badrummet. Men om man väljer att låta renovera så är hantverkarna på plats mer eller mindre direkt, säger hyresgästen Eva Kaneteg.

Det är just detta agerande som Leilani Farha varnat för. Det riskerar att påverka den sociala bostadspolitiken negativt menar Leilani Farha vilket hon också skrivit i ett brev till den svenska regeringen.

– Svaret från den svenska regeringen var kortfattat och passivt. Jämfört med exempelvis Irland och Spanien som i tiosidiga svar förklarade sin sociala bostadspolitik. Det behövs en nationell strategi för rättigheten att ha någonstans att bo till en överkomlig kostnad. Hyrorna måste sättas i relation till människors inkomster, inte marknaden. Kapitalets makt är stark, men det är också människornas, säger Leilani Farha.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125