23948sdkhjf

Karlsnäsledningen räddade sommaren – men Kallingeborna drack förgiftat vatten i åratal

P1-programmet Kalibers granskning visar att försvarsmakten visste om att brandsläckningsskum kunde förorena grundvatten med PFAS-ämnen. Detta i flera år innan föroreningar hittades i dricksvattnet i Kallinge i Blekinge 2013.

– Det är klart man är orolig för det. Jag vet själv, jag har fått svart på vitt hur mycket av de här kemikalierna jag har i min kropp. Jag vet hur mycket mina barn har i sig, säger Herman Afzelius, boende i Kallinge till Sveriges Radio.

Han är en av dem som drack det förgiftade vattnet i åratal.

Täkten vid Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes efter PFAS-avslöjandet för snart sex år sedan. Efter stängningen projekterades en ny dricksvattentäkt fram. Vattnet hämtas nu från borror vid friluftsanläggningen Karlsnäs.

Vattenledningen från Karlsnäs till vattenverket i Kallinge är ny. I somras kunde 1500 kubikmeter Kallingevatten dessutom föras över till Ronnebys dricksvattennät – varje dygn.

- Den nya vattenledningen förbättrade situationen avsevärt och har gjort distributionen mindre sårbar. Den har onekligen hjälpt oss. Om vi haft en sommar som under föregående år, alltså varmt och knappt någon nederbörd, då hade vi haft allvarliga problem. Då hade vår kapacitet inte räckt till. Det säger Peter Berglin, som är vd på det kommunala va-bolaget Miljöteknik till Sydöstran.

PFAS-kontamineringen av vattentäkten i Kallinge ska framöver bli en fråga för domstol. Boende i Kallinge har stämt det kommunala va-bolaget för att ha distribuerat vattnet och kräver ersättning för de hälsorisker de kan ha utsatts för.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079