23948sdkhjf

Stor brist på tågreparatörer

Måndag den 18 november är det rekryteringsträff för dem som vill bli tågreparatörer. Träffen hålls på Arbetsförmedlingen i Malmö i samarbete med tågunderhållsföretaget Euromaint som behöver anställa 15 till 20 personer.

Det har gått exakt ett år sedan förra rekryteringsträffen. Då sökte Euromaint också tågreparatörer. Men den träffen vände sig enbart till kvinnor. Dessutom var det redan då andra gången Euromaint försökte få kvinnor till branschen genom att ordna rekryteringsträff med Arbetsförmedlingen.

U&D har talat med arbetsförmedlare Tina Hasselström som varit delaktig i samtliga rekryteringsträffar.

Hur har utfallet varit efter de två tidigare träffarna?
– Jag vet att åtminstone ett par kvinnor anställts som besökte någon av de andra rekryteringsträffarna. Det kom nog bortåt tjugo personer på varje träff.

Vad erbjuder Euromaint?
– Euromaint vill gärna ha sökande som har någon form av el-, fordons- eller annan industriutbildning. De som tas in kommer i arbete direkt och får fortsatt utbildning under arbetets gång.

Råder det lika stor brist på tågreparatörer nu som tidigare?
– Det är alltid brist på arbetskraft inom alla industriyrken.

Vad görs mer än rekryteringsträffar för att få sökande till tjänster och utbildningar?
– Vi har nyligen haft Industrinatten för elever i årskurs nio. Då bussar vi ut ungdomar till olika industrier för att de ska se att det inte är så tungt och smutsigt att arbeta inom industrin. I samarbete med Malmö stad håller arbetsförmedlingen i To Do mässan. Under tre dagar bjuds gymnasieelever och arbetslösa in för att träffa branscher som behöver rekrytera. I år hade vi 10 000 besöker under första två dagarna. Och företagen brukar komma tillbaka år efter år så det är lyckat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078