23948sdkhjf

Avmattning inom installation - stadigt inom underhåll

Underhåll inom el och VVS är något det satsas på. Alltid. Oavsett hur mycket eller lite som installeras.

Den konjunkturrapport installatörsföretagen presenterar, som tagits fram tillsammans med analysföretaget Navet, ger en dyster bild för både installationer inom el, VS och ventilation.

Underhållet satsas det däremot på. VVS Forum har talat med en expert på området.

För teleteknik och underhållsarbeten inom el och VVS går det stadigt uppåt.

– Båda har ökat så länge som vi har gjort mätningar. Det är trygga marknader att vara på, säger Johan Martinsson, chef för avdelning Bransch på Installatörsföretagen.

Det finns fler områden som spås ha en positiv utveckling.

– Framför allt inom energiområdet och genereringen av den. Det kan både vara energi i form av el, exempelvis med solceller, eller som värme med värmepumpar, i synnerhet i större fastigheter. Det är en stor marknad där många kan vara med.

Även inom energieffektivisering finns det möjligheter.

– Men det är en svår marknad. Kunderna tycker ofta att avkastningstiden är lite för lång och vi ser ännu inget riktigt sug efter energieffektiviseringsåtgärder. Det krävs att både staten och EU gör det mer attraktivt att genomföra större insatser för energieffektivisering. I dag sker det för lite inom det området.

Inom larm och säkerhet ökar efterfrågan.

– Där är teknik en preventiv åtgärd mot otrygghet. Även om det är en tråkig samhällsutveckling gynnar det våra medlemmar, konstaterar Johan Martinsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093