23948sdkhjf

Nord Drivsystem fyller 40

I höst är det 40 år sedan Nord Drivsystem startade sin verksamhet på den svenska marknaden.

Det blev också den internationella starten för tyska moderbolaget som strax därefter öppnade dotterbolag i Frankrike och USA.

Från början var Nord Drivsystem hälftenägt mellan de svenska grundarna Lars Edholm och Tore Jansson samt tyska ägaren Gustaf-Adolf Küchenmeister.

Fredrik Skog, nuvarande vd, sammanfattar de 40 gångna åren:

– Resan från litet källarföretag 1980 till snabb försäljningstillväxt med montering och service i egna lokaler i Upplands Väsby har varit imponerande och stimulerande för grundarna men också för oss andra som tillkommit under åren.

Hösten 1979 registrerades det till hälften svenska dotterbolaget med namnet Nord Drivsystem och en skicklig aktör på marknaden för drivelektronik, elmotorer och växelmotorer började sin tillväxt. Idag är företaget ett helägt dotterbolag till tyska Nord Drivesystems.

– I början på åttiotalet lanserades Unicase, där hela växeln gjuts i ett enda block. Då tog försäljningen ordentlig fart, säger Fredrik Skog.

Rätt produkter, långsiktiga kundrelationer och ett gediget serviceutbud har varit tre stadiga ben att stå på. Detta i kombination med målmedvetna satsningar har bidragit till en hälsosam tillväxt.

Nord Drivsystem tillverkar och marknadsför växelmotorer, industriväxlar, elmotorer och elektronisk drivteknik med frekvensomriktare och motorstartare. Det svenska huvudkontoret ligger i Upplands Väsby med filialer på flera orter i landet, bland annat Göteborg och Malmö.

Den tyska koncernen omsätter 700 miljoner euro och har 3 600 anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141