23948sdkhjf

Standard för IR-utrustning omarbetad

Säkerhetsstandarden för industriell IR-utrustning har reviderats. Den kompletterar andra standarder.

I industrin används infraröd strålning – IR – bland annat för torkning och uppvärmning, till exempel vid plastformning. Kraftig IR-strålning är inte bara obehaglig, utan kan ge brännskador och skador på ögonen.

För att en anläggning med IR-utrustning ska bli säker, finns anvisningar samlade i standarden SS-EN IEC 60519-12. Den har nu kommit i en ny utgåva som är omredigerad för att lyfta fram det som är specifikt för IR-anläggningar.

Andra risker behandlas i SS-EN 60519-1, som den ska användas tillsammans med och som är den allmänna standarden för utrustning för industriell elvärme. I den nya utgåvan är också anvisningarna för hur man bedömer och minskar risken för exponering med som vägledande information, i stället för att som tidigare vara ett krav.

I industrin ingår IR-värmare ofta i någon sorts maskin. De här standarderna kompletterar då den kända allmänna standarden för maskiners elutrustning, SS-EN 60204-1.

Alla tre standarderna är framtagna i internationellt samarbete inom standardiseringsorganisationen IEC. Sedan har de antagits som europeisk standard och fastställts som svensk standard av den svenska standardiseringsorganisationen SEK Svensk Elstandard.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125