23948sdkhjf

Kan man hacka en jordfelsbrytare?

Fler och fler kopplingsapparater får dataanslutning och kommunikationsmöjligheter. Finns det några risker med det?

Vad händer om någon hackar jordfelsbrytaren? Inom standardiseringen diskuteras detta och ett förslag till ett dokument med vägledning är ute för omröstning fram till den 29 juni. Dokumentet heter ”Security aspects of switchgear and controlgear” (IEC 121A/219/NP).

Förslagets syfte är att öka medvetenhet om IT-säkerhetsriskerna, främst risken för oavsiktlig manövrering och för förlust av skyddsfunktioner. Den ska också ge minimifordringar för IT-säkerhet för utrustning i elinstallationer i byggnader och maskiner.

Dessutom är det tänkt att den ska vara en vägledning så att man kan undvika att utrustningens vanliga egenskaper försämras när man inför åtgärder för att öka IT-säkerheten. Det bygger bland annat på IT-säkerhetsstandarderna i serien  IEC 62443 och innehåller också exempel på användningsfall och en vägledning för användare.

Om projektet antas kommer det att drivas i den tekniska kommittén IEC TC 121A, där svenska företag deltar genom motsvarande SEK TK 121A, Kopplingsapparater för lågspänning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11