23948sdkhjf

Det fogfria betonggolvet utan sprickbildning

Rörelsefogarna i betonggolv kan, liksom sprickor och hål, skada truckars lager och datautrustning. Teqton Sweden AB har en lösning på det.

Det kan smälla rejält när fullastade truckar kör över skarvarna på ett betonggolv. Skakningarna kan efter en tid orsaka skador både på truckens hjullager och på datautrustningen.

Hål och ojämnheter kan också utgöra en säkerhetsrisk för personalen och det blir svårare att hålla rent. Renovering av golv är i sig ett problem. Det är dyrt och komplicerat. Truckgångar och andra ytor måste stängas av, vilket stör produktionen. Oftast görs sådant underhåll därför på helgerna – vilket innebär att entreprenörerna debiterar en högre timkostnad.

Kvaliteten på betonggolv är därför av stort intresse för företag, av många skäl.

Teqton Sverige AB säger sig ha en lösning på detta problem. Det gör oss nyfikna, så U&D åker till Teqtons kontor på Berga industriområde i Helsingborg. Där hyr företaget in sig i ett kontorshotell bredvid kriminalvårdsanstalten.

Vd Samuel Ribberfors tar emot på andra våningen. När vi sätter oss i hans lilla kontor plockar han fram en borrkärna i cement och börjar förklara hur Teqton skapar betonggolv utan dillfogar, alltså rörelsefogar.

- Vår betong är unik. Den krymper inte. Det blir därför inga spalter utmed väggarna och runt pelare. Våra golv ligger dikt an även efter 20 år, berättar han.

Golvet byggs upp med två skikt. Samuel Ribberfors pekar på borrkärnan. Det undre skiktet är gjort av vältbetong av lite sämre kvalitet, vilket låter så konstigt att vi ber honom förklara mer.

- Den betongen har en mikrostruktur av sprickor som kontrollerar sprickbildningen. Det skiktet gör vi extra tjockt – 180 mm – och vi använder ingen armering. Efter två, tre veckor lägger vi på ett 20 mm tjockt toppskikt, av väldigt hög kvalitet, som vi limmar på med ett polymerlim. Den betongen innehåller en polymer som har en överbryggande effekt över mikrosprickorna i vältbetongen. Det är hemligheten varför vi kan göra fogfria golv. Har man en hög kvalitet på den undre betongen så vill den krympa och man får rörelser i skiktet.

Sist sprayas ytan med ett natriumsilikat. Därefter kan ytan slipas med diamantslip i upp till sju steg om kunden vill ha ett golv som blänker som ett marmorgolv. Det är en slipmetod som kallas Concriametoden.

- Våra golv har ingen kantresning, hög tryckhållfasthet och hög slitstyrka. Begränsningen är att metoden bara fungerar inomhus. Utomhus är temperatursvängningarna så stora att man får expansionsrörelser. Där måste man ha dillatationsfogar.

Samuel Ribberfors lägger ifrån sig den tunga borrkärnan och börjar visa bilder i stället. Första bilden visar ett mobilt betongverk. Eftersom det är dyrare att gjuta 200 mm mot normala 110-120 mm, och eftersom polymertillsatserna också är dyra, försöker Teqton kompensera det genom att blanda betongen på plats hos kunden. Det reducerar produktionskostnaderna.

Kunden får också lägre underhållskostnader och slipper laga trasiga truckar. Arbetsmiljön blir också bättre för personalen. De slipper dels stötarna som blir när man kör över en fog, dels blir körningen tystare. Och om golvet har slipats blir lokalen också ljusare och lättare att hålla ren.

Slipningen går till så att Teqton, efter att golvet har fått härda i en vecka, sätter diamanter på en åkglättare. Slipmetoden är extremt snabb. Man hinner slipa 1 200 kvadratmeter om dagen.

- Den slipade ytan blir starkare än den ursprungliga betongytan. Den blir motståndskraftig både mot oljor och kemikalier.

Polymerbetongen i det översta skiktet är ursprungligen en tysk produkt som har funnits på den svenska marknaden sedan 2001. Teqton tog över agenturen från ett annat företag 2007.

Det gick väldigt trögt att lansera den nya golvmetoden.

- Det var som att stånga huvudet i väggen på grund av alla konservativa tankar om hur ett betonggolv ska se ut. Först efter sex, sju år lossnade det.

Mycket tack vare utländska kunder, som exempelvis Lidl, som redan kände till produkten och som etablerade sig i Sverige. Efter hand samlade Teqton på sig fler och fler referensobjekt som kunde intyga golvens kvalitet. I dag har Teqton stora kunder som Biltemas centrallager, Schenker och PostNord, för att nämna några. Miljontals kvadratmeter golv.

En annan kund är Star Trading AB som har byggt 40 000 kvadratmeter lagerbyggnader i Svenljunga. Samtliga golv i lokalerna är Teqtons. Det äldsta är från 2011.

- På vår gamla adress hade vi golv gjorda på traditionellt sätt med armering och skarvar. Sista gången vi byggde ut där övergick vi till Teqtons golv. Det tyckte vi var ett fantastiskt golv, så det har vi fortsatt med efter flytten, berättar vd och ägaren Christer Johansson.

En stor fördel tycker han är att golvet är så lättstädat och framförallt att det är fogfritt.

- I vår gamla byggnad var ju fogarna till för att de skulle skapa sprickfria zoner som löste upp spänningar, men golven sprack ändå. Teqton golv, som gjuts i ett sjok, är totalt sprickfria. Även själva byggprocessen gick väldigt smidigt.

Star Trading har inte behövt applicera något annat ytskikt.

Christer Åkerlundh

Fakta om Teqton

Det svenska företaget ägs av, och är ett dotterbolag till, Teqton Danmark A/S.

I Sverige finns kontor i Helsingborg och Kristinehamn

Det är det danska moderbolaget som gjuter golven med arbetsteam bestående av danskar, litauer och tyskar. Teqton Sverige AB projektleder uppdragen i Sverige.

Artikeln är en del av vårt tema om Ytskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094