23948sdkhjf

Med Pinovo funkar sandblästring i EX-zoner

ProAccess är ensamma i Sverige om att ha en Pinovobläster, som sandblästrar dammfritt. Det innebär att kunden slipper klä in omgivningen och att EX-klassade zoner kan blästras utan vidare skyddsåtgärder.

En begränsning för sandblästring av ytor är att tekniken inte kan användas i så kallade EX-zoner, alltså områden där det föreligger explosionsrisk. Explosionsrisken kan bero på att det används mycket media i området som lätt kan explodera vid ett läckage. Vid traditionell sandblästring blir det gnistbildning när sandkornen slår emot stålytan som ska rensas. Därför kan inte traditionell sandblästring användas i EX-zoner.

ProAccess AB, i Uddevalla, har i år köpt in en Pinovobläster. Det är en sandblästringsmaskin utvecklad i Norge för blästring av oljeriggar, där det verkligen är stor explosionsrisk.

Pinovons blästring är helt gnistfri. Den är också dammfri. Maskinen har ett munstycke som suger upp blästersanden och det som avverkas. Kunden slipper klä in allt i omgivningen som inte ska blästras. Det är en enorm tids- och kostnadsbesparing.

- Ta blymönja, till exempel. Det är jättefarligt. Där är det särskilt viktigt att täcka in omgivningen. Det slipper man göra med den här metoden, förklarar Per-Rune Andersson, instruktör, Frosioinspektör på ProAccess.

 

Bra arbetsmiljö

För operatörerna, som sköter Pinovoblästern, finns också stora fördelar. Maskinen bullrar mindre, eftersom blästermunstycket är inkapslat, och de slipper dammet.

Det finns också en miljövinst. Maskinen separerar avverkningen, som kan vara till exempel gammal färg eller rost, från blästersanden i ett slutet system. Sanden återanvänds, upp till tretton gånger, innan sanden förlorar sin verkan. Avverkningen skickas till destruktion.

Om nu Pinovoblästern har så många fördelar kan man fråga sig varför ProAccess är det enda repföretaget och rostskyddsföretaget i Sverige som har en sådan maskin. Svaret är enkelt: Den är riktigt dyr!

Men rent generellt ligger Sverige efter både vad gäller blästring, målning och repteknik, menar Per-Rune Andersson. I Norge har både Pinovoblästern och arbete i rep använts sedan flera decennier tillbaka.

- Men det har vi tagit igen nu!

 

En rejäl bjässe

På bilden intill kan ni se hur maskinen ser ut. Den är ungefär 1 x 2 meter, två meter hög och väger 300 kilo. Den rullas fram på hjul och fraktas mellan jobben i en specialbyggd vagn. Det är mycket slang som ska fraktas också.

- Vi kan blästra ända upp till nästan 50 meters höjd. Det är därför det går åt så mycket slang.

Det krävs två man för att använda Pinovoblästern – en som hänger i repet och sköter blästermunstycket och en som står nere vid maskinen och justerar trycket, fyller på sand vid behov och tömmer behållaren med det som har avverkats. Det finns också ett filter som måste bytas ut och läggas i en påse som plomberas. Påsen räknas som farligt avfall.

- Personen vid maskinen har en nödavstängningsknapp, för det är höga tryck vi jobbar med – minst 6 bar. De två operatörerna har ständig kontakt med varandra, antingen ögonkontakt eller via komradio. Det funkar bra.

 

Är långsammare

Sedan februari, då Pinovoblästern anlände till ProAccess, har teamen varit ute på åtskilliga uppdrag, från Stockholm till Malmö, och även i Norge och Finland. Största jobbet var i Göteborgs hamn, där en massa rörstöd skulle blästras vid deras oljeintag. Det jobbet tog flera månader.

Det finns en nackdel med Pinovon. Den är inte lika snabb som en vanlig blästermaskin där man kör med fristråle. Så den kan inte användas på stora ytor, som exempelvis en hel tank, utan lämpar sig bäst för fläckvis ytbehandling, menar Per-Rune Andersson.

ProAccess är inne i ett expansivt skede. De ”växer så att det knakar”, för att använda Per-Rune Anderssons egna ord. I dag har de 20 anställda, dock inte alla på heltid. Precis som så många andra företag har de svårt att rekrytera rätt kompetenser.

- Det är svårt att få tag på rätt utbildat folk. Man kan inte bara hänga i ett rep och titta. Man måste kunna saker också.

ProAccess är det enda repföretaget som är ett auktoriserat rostskyddsföretag. ”Mer är på gång”, säger Per-Rune Andersson, men kan ännu inte avslöja vad. Så vi får ge oss till tåls.

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ytskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078