23948sdkhjf

Största uppgraderingen någonsin

I natt gjorde Karlstads El- och Stadsnät sin största uppgradering någonsin.

Stadsnätet Mitt Nät, i Karlstad, växer snabbt och fler kunder använder allt mer krävande tjänster. Det ställer krav på nätets kapacitet. För att möta kundernas behov, samt för att kunna leverera med full kapacitet, genomfördes natten till tisdag en uppgradering av stadsnätets kärna, från 60 till 100 Gbit/s. 

– Vi förser Karlstadsborna med säker transport av bredbandstjänster och för att vi ska leva upp till våra intressenters förväntningar på nättjänster behöver vi genomföra den här investeringen, säger Elin Bertilsson, stadsnätschef, Karlstads El- och Stadsnät.

Uppgraderingen medför inte endast en större kapacitet i nätet utan även en bättre driftsäkerhet. Det genom att uppgraderingen medför fler redundanta lösningar i nätet vilket innebär att Karlstads El- och Stadsnät kan erbjuda bättre tillgänglighet för kunderna genom färre avbrott, både vid planerat arbete samt vid inträffande olyckor.

Den nya investeringen skapar utrymme att växa, men redan nu kan Karlstads El- och Stadsnät se att ytterligare en uppdatering kommer att krävas under år 2020.

– För att inte slå i taket mäter vi trafikflöden konstant och gör regelbundna beräkningar och prognoser inför framtiden. Då vår konsumtion av bredbandstjänster inte kommer att minska med åren ser vi att vi kommer behöva göra en större uppgradering om ett par år igen, säger Jörgen Nilsson, driftingenjör, Karlstads El- och Stadsnät.

Nattens uppgradering gjordes i hela MittNät, som är ett samverkansbolag som ägs av sju kommunala stadsnät.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109