23948sdkhjf

Mätning av installerade fibrer

Standarden för mätning av egenskaper hos förlagda och installerade optokablar har reviderats.

För provning av installationer med optokablar finns några olika standarder och en av dem har nyligen kommit i ny, reviderad utgåva. Det är SS-EN 61280-4-4 som beskriver mätning av polarisationsmoddispersion i installerade länkar. Det handlar om att ljusvågor med olika polarisation inte färdas lika fort genom fibern och det är ett fenomen som begränsar överföringshastigheten. Denna standard ger enhetliga metoder för mätning av polarisationsmodsdispersion i installerade länkar med singelmodfiber. Det är viktigt, eftersom mätningarnas reproducerbarhet bland annat beror på vilken metod som valts. Standarden behandlar särskilt mätning över långa sträckor, som också kan innehålla skarvar, förstärkare multiplexrar och andra komponenter.

Nytt i den nya utgåvan är främst en ny bilaga G med bland annat våglängdsskannande OTDR. Standarden kompletteras med: SS-EN 61280-4-1 för mätning av dämpning i installationer med optokabel med multimodfiber och SS-EN 61280-4-2 för mätning av dämpning och reflexionsdämpning för installerade singelmodfibrer.

För provning av installerade kabelnät, både optiska och med kablar med ledare av metall, i fastigheter finns standarden SS-EN 50346, med två separata tillägg, A1 och A2. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095