23948sdkhjf

Certifierad kvartsdammutbildning

Till våren kommer Ramirent att kunna erbjuda byggbranschen en utbildning i hur man skyddar sig mot det farliga kvartsdammet.

Som ett led i utvecklingen av en certifierad kvartsdammutbildning bjöd Ramirentskolan i veckan in ett 20-tal skyddsombud och arbetsmiljöingenjörer från NCC Building. Det blev en lyckad utbildningsdag, uppger Ramirent, med åtföljande utvärdering och ett givande utbyte av tankar och erfarenheter. 

- När vi skapar, eller uppdaterar, en utbildning, så gör vi det i samarbete med en eller flera kunder för att säkerställa att våra utbildningar svarar upp mot marknadens krav, säger Fredrik Blomberg, chef för Ramirentskolan.

Kvartsdamm är ett osynligt men livsfarligt ämne som under långvarig exponering kan leda till allvarliga sjukdomar som lungcancer, kol och silikos. Varje år exponeras cirka 80 000 personer för kvartsdamm, av dessa arbetar 8 av 10 inom byggindustrin.

- I dag finns det gott om skyddsutrustningar och maskiner som minimerar exponeringen av kvartsdamm, men vi vet också att det krävs riskbedömning, utbildning och attitydförändring för att uppnå effektiva åtgärder.

Därför utvecklar Ramirent nu en utbildning inom kvartsdamm för såväl arbetsledare och byggarbetare som planerare och samordnare (bas U och bas P). Utbildningen kommer att vara lärarledd, inbegripa praktiska övningar och avslutas med både ett praktiskt och teoretiskt kunskapstest för kontrollera att deltagarna har tillgodogjort sig utbildningen. Som bevis på detta belönas godkända kursdeltagare med ett certifikat.

- Kvartsdammutbildningen beräknas vara komplett och bokbar i månadsskiftet mars/april 2019. Kunskap är en god livförsäkring, avslutar Fredrik Blomberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079