Ön kan fördubbla förnybar elproduktion
På uppdrag av Energimyndigheten har Vattenfalls forsknings- och utvecklingsenhet tillsammans med Vattenfall Eldistribution och Gotlands Energi genomfört en förstudie om hur mer förnybar energi och höjd leveranssäkerhet kan uppnås på Gotland. Detta bidrar i sin tur till att Gotland kan användas som pilot i omställningen till ett förnybart energisystem i Sverige.
Det finns ett stort intresse från både sol- och vindkraftsexploatörer för mer förnybar elproduktion på Gotland. Men detta kräver ytterligare kapacitet i elnätet och för Gotland begränsas denna främst av förbindelsen till fastlandet via Gotlandskablarna.
Förstudien visar på hur både nyanslutning av elproduktion och ökad leveranssäkerhet kan möjliggöras med befintliga elanslutningar till Gotland. Det handlar om olika lösningar bestående av ett batterilager, varierande och reglerbar vindkraftsproduktion och styrbar elkonsumtion. Detta sker via en digital marknadsplats för systemtjänster där kunderna både kan sänka sina kostnader och sälja sin elproduktion.
– Det är mycket positivt att studien visar på möjligheterna med omställning till ett förnybart energisystem på Gotland. Potentialen är stor med ny smart teknik som exempelvis möjliggör att Gotland kan bidra med förnybar elproduktion till det svenska elsystemet i större skala, säger Karl Bergman, forskningschef, Vattenfall AB.
Studien visar att det, med ett batterilager, är möjligt att öka installerad mängd förnybar elproduktion på Gotland med 80 MW Därutöver är det möjligt att ansluta ytterligare 70 MW förnybar elproduktion efter spänningshöjning av nätet från dagens 70 kV till 130 kV, det vill säga totalt 150 MW ny elproduktion. Det motsvarar nästan en fördubbling av installerad effekt och en fördubbling av den nuvarande produktionen av vindkraft på Gotland.
I nästa steg kommer olika finansierings- och ägaralternativ för batterilagret att utvärderas.