23948sdkhjf

Gotlands elförsörjning granskas

Efter minst tolv strömavbrott i augusti-september granskar nu Energimarknadsmyndigheten elleveranserna till Gotland.

I går, torsdagen den 20 september, var det dags igen - strömavbrott. Avbrottet berodde på Vattenfalls arbete med att byta ut kontrollstationen i Ygre.

– Det är hjärtat i Gotlandslänken. Det är ett högteknologiskt arbete, och arbetena måste pågå under drift av eldistributionen, förklarar Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall eldistribution, för SvT.

Gotland får sin el via två fastlandskablar. De pågående arbetena kräver att man stänger av en kabel i taget. Det är det som har orsakat de många avbrotten. Med bara en kabel i drift blir systemet känsligare för störningar.

Enligt vad Mikael Björnér säger till SvT hade inte arbetena kunnat göras på annat sätt:

– Skillnaden mot att jobba på fastlandet är att där kan man koppla bort en del av anläggningen, så att kunderna inte märker av något. Det går inte här eftersom det bara finns två kablar, och vi måste arbeta parallellt. När det blir avbrott så blir det ett totalt avbrott.

Energimarknadsinspektionen är inte så säker på att den förklaringen håller. Myndigheten har därför inlett ett tillsynsärende mot Vattenfalls gotländska dotterbolag Geab. Med stor sannolikhet kommer även Vattenfall att granskas, uppger Tommy Johansson, avdelningschef för teknisk analys på Energimarknadsinspektionen, för SvT:

– Ofta blir det en fråga om vad åtgärderna kostar och om det kunde ha gjorts på något annat sätt för att bli säkrare.

Elkunder har rätt till ersättning vid avbrott som överskrider en viss tidsgräns, eller om avbrotten blir många. Vattenfall och Geab har därför bjudit in företagare nästa vecka för att hjälpa dem att fylla i skadeståndsblanketter. Men privatkunder kan, enligt Mikael Björner, inte begära ersättning

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094