23948sdkhjf

Lansering av högpresterande vibrationssensor

Under ScanAutomatik i Göteborg i oktober lanseras en unik produkt i Europa för övervakning av industriella maskiner.

Det är en liten trådlös sensor, från Bluvision, som kan limmas på olika typer av befintliga utrustningar i industrin. Sensorn sänder trådlös data från maskinen. En tjänst med Artificiell Intellegens detekterar sedan begynnande fel på maskinen. 

Det unika med sensorn är prestandan, uppger Intertechna AB som säljer sensorn i Sverige. Sensorn mäter vibration samtidigt i tre riktningar, både acceleration och hastighet upp till 25 600 gånger per sekund. (7 kHz bandbredd).

Sensorn mäter vibration med RMS-värde och topp-till-topp värde. Med denna metod och höga upplösning kan symptom till fel hittas långt innan ett haveri blir ett faktum. Sensorn har ytterligare givare för att mäta maskinens temperatur. Vid mätning på elektriska motorer finns även en inbyggd givare för magnetfält, den används bland annat för att mäta maskinens varvtal. Ett urval av dessa signaler används som underlag till den matematiska modellen för Machine Learning.

Analys av maskinernas prestanda sker kontinuerligt i en molnbaserad tjänst. Vid en avvikelse skickas information till användaren om begynnande symptom till maskinfel.

Sensorn har ett internt batteri, som håller i 3-5 år, och den monteras på några minuter på alla typer av maskiner, utan behov av några kablar för signal eller matning.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079