23948sdkhjf

Infranord fick en drönaruppvisning

Infranord har inlett ett testprojekt för att ta reda på om drönare kan användas för att inspektera järnvägsanläggningar.

Förra veckan träffades anställda på bangården i närheten av Ramlösa station i Helsingborg för en genomgång av drönarteknikens möjligheter. För demonstrationen svarade Niclas Bankert från företaget Drönarbolaget.

Infranord har startat ett testprojekt som just syftar till att utvärdera om drönare, försedda med kameror, är ett användbart redskap när spår, kontaktledningar och annan utrustning ska besiktigas.

Erik Hellberg, besiktningsansvarig på Infranord, var en av dem som var med på testflygningen. Han berättar i de lokala tidningarna att han tror på drönarteknikens användbarhet inom järnvägsunderhåll. Drönarbesiktningar skulle kunna effektivisera arbetet betydligt, tror han, eftersom det går fortare att skicka upp en drönare än att skicka ut personal.

Ett av järnvägsunderhållets problem är också att trafiken numera är så tät att det är svårt för underhållspersonal att komma till för att utföra besiktningar och reparationsarbeten. Mycket måste ske nattetid.

Med drönare slipper man också utsätta personal för säkerhetsrisker. Det är en annan viktig aspekt.

Förhoppningen är att Infranord ska kunna börja använda drönare inom ett år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125