23948sdkhjf

Totalsanering av vattenkraftverk

Finska energibolaget Savon Voima Oy har valt VEO Oy till sin partner i totalsaneringen av turbin- och generatorutrustningen på Salahmi vattenkraftverk, i Vieremä i Norra Savolax.

I saneringen ersätts kraftverkets befintliga små propellerturbiner med en större justerbar turbin, som möjliggör ett jämnare flöde i vattendragen och en högre verkningsgrad.

VEO och Savon Voima har kommit överens om en tydlig arbetsfördelning för projektet: VEO får en totalentreprenad som omfattar turbin- och generatorleveranserna, liksom kraftverkets automationssystem och elektrifiering.

VEO har förbundit sig att utnyttja så mycket som möjligt av kraftverkets befintliga utrustning för att minimera behovet av strukturella ombyggnadsarbeten. På detta vis kan projektet färdigställas snabbt och kostnadseffektivt. Projektet står klart senast i slutet av mars år 2019. Savon Voima svarar själv för det byggnadstekniska ombyggnadsarbetet.

-VEO stod för Salahmi vattenkraftverks automation på 90-talet och nu kan vi effektivt utnyttja vårt tidigare arbete och våra konstruktioner i denna förnyelse, berättar Juha Mäki, projektchef på VEOs Kraftproduktion.

Savon Voimahar elva vattenkraftverk. Under årens lopp har VEO varit företagets samarbetspartner i flera av dessa. Juha Räsänen, Maintenance Manager på Savon Voima, berättar att valet av samarbetspartner påverkades av de tekniskt lyckade tidigare leveranserna, goda erfarenheter av VEOs produktsupport samt VEOs gedigna nästan 30-åriga bakgrund i totalentreprenader av flera fungerande turbin- och kraftverksautomationssystem i Finland.

Totalsaneringen av vattenkraftverkets utrustning är ett omfattande projekt som orsakar ett driftstopp på fem månader. Eftersom livslängden på vattenkraftverkens turbiner och generatorer närmar sig sitt slut, och fördelarna med saneringarna är många, förnyas nu allt fler vattenkraftverk i Finland.

För Salahmi vattenkraftverk har man valt en fullt reglerbar Kaplan-turbin som har hög verkningsgrad och är klart miljövänligare än sina föregångare. Med den nya turbinen kan vattenflödet och vattennivån mellan Salahmi sjö och floden Murennusjoki stabiliseras, samtidigt som man minskar de dagliga växlingarna.

Den nya turbinens verkningsgrad, liksom vattenflödet, kan steglöst justeras från 20 procent till 100 procent. De gamla turbinerna kunde endast köras på hel- eller halveffekt i on/off-läge.

Med hög verkningsgrad och omfattande regleringsmöjligheter kan vattenkraftverket nu bättre följa vattendragens naturliga vattenflöden, samtidigt som årsproduktionen av elenergi kan höjas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065