23948sdkhjf

Ska förbättra underhållsarbetet

Oförutsedda störningar och avbrott i industriell produktionen är kostsamma.
Ändå ses de ofta som en oundviklig del av vardagen. En ny modell har nu utvecklats för att arbeta mer systematiskt med underhållsarbete. Tanken är att tidigt kunna uppmärksamma småfel. Därmed kan de stora och kostsamma avbrotten bli färre och industriernas lönsamhet bättre är tanken.

– Underhållsarbete ska vara som riktigt bra domare; det ska inte märkas. I dag tenderar dock många industrier att ta itu med problem först när de blir akuta och maskinen står still. Och det är kostsamt. Medarbetarna får vänta och i slutändan kan leveranser bli försenade och leverantörer och konsumenter drabbas. Men med hjälp av den modell jag utvecklat hoppas jag bidra till att skapa verktyg som gör det lättare att arbeta proaktivt med underhållsarbete redan innan stora problem uppstår, säger Gary Linnéusson, adjunkt i produktion och automatisering, vid Högskolan i Skövde, enligt ett pressmeddelande.

Tanken är att utmana kortsiktigt tänkande. Det är viktigt att skapa en modell för ett långsiktigt underhållsarbete.

– Framgången får ses över tid. Att pressa produktionen på kort sikt kan vara framgångsrikt ett tag. Men hur ser det ut efter fler år? Har underhållsarbetet blivit lidande kan det sannolikt ha lett till fler oförutsedda stopp som sinkat produktionens hastighet. Min forskning handlar därför, i korthet, om att utmana ekonomiskt kortsiktigt tänkande, säger Gary Linnéusson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095