23948sdkhjf

Uppdatera omoderna maskinverktyg med tillgångsbaserad finansiering

Maskinverktygsindustrin är grunden för modern tillverkning och bidrar väsentligt till sektorns tillväxt. Den senaste globala prognosen för maskinverktygsmarknaden spår en årlig tillväxt på 5,5 procent fram till 2019 och en tillväxt på 6 procent i Västeuropa.

Den senaste globala prognosen för maskinverktygsmarknaden spår en årlig tillväxt på 5,5 procent fram till 2019 och en tillväxt på 6 procent i Västeuropa.

En del av det som driver denna tillväxt är sektorns tekniska utveckling. Det förväntas att nya maskiner, med förbättrad bearbetningskapacitet, kommer att öka. De kommer i sin tur att öka det relativa värdet av nya produkter. Med detta i åtanke erkänner maskintillverkare allt mer behovet av att uppgradera för att hålla sig till den senaste tekniska utvecklingen och vara konkurrenskraftig.

Vissa tillverkare har tagit de första stegen för att ersätta omoderna maskinverktyg. Det betyder att de tillverkare som skjuter upp nya investeringar kan ha en nackdel om de inte prioriterar nödvändiga uppgraderingar och ny teknik.

Tillverkare som tänker på framtiden kan också utnyttja 3D-teknik. Genom att anta denna populära teknik kan tillverkarna leverera nya produkter till marknaden i snabbare takt. Det går även att minska det material som krävs med 30-70 procent genom användning av 3D-teknik vilket vanligen resulterar i lägre produktionskostnader.

Trots att utnyttjande av tekniska innovationer kan hjälpa till med kostnadsbesparingar genom förbättrade produktionsprocesser och ökad automation, innebär investeringar i uppgraderingar och ny teknik stora utgifter. I detta sammanhang är det viktigt för användare av maskinverktyg att söka nya och hållbara sätt att investera utan att hindra kassaflödet.

Mot denna bakgrund kommer tillgångsbaserade finansieringslösningar, såsom leasing fram till förfogande, som effektiva alternativa metoder för finansiering av investeringar i utrustning och uppgraderingar. Sådana finansieringslösningar sprider utgifterna för utrustningen över en överenskommen finansieringsperiod, med månadsfinansierade betalningar anpassade till de förväntade fördelarna som uppnåtts med tiden från ny/eftermonterad utrustning, såsom förbättrad produktivitet, kostnadsbesparingar, energieffektivitet och ökad kapacitet att ta sig in på nya marknader.

Detta undanröjer behovet av ett stort initialutlägg, samt ger flexibilitet för att bevara resurser för andra viktiga utgifter. Tillgångsbaserad finansiering ger därigenom maskinverktygstillverkare tillgång till den senaste tekniken, utan att behöva ta av knappt kapital eller använda traditionella krediter. Finansieringslösningar kan även täcka andra kostnader som installation och flexibilitet för att uppgradera tekniken i linje med teknikutvecklingen.

Medan traditionella finansiärer generellt tenderar att låna ut på kort sikt och ofta på en variabel basis, kan specialistfinansiärer utforma en finansieringsplan med fördefinierade fasta inbetalningar för hela avtalsperioden så att kostnaderna inte

påverkas av en rörlig ränta och investeringen blir lättare att planera.

Betalningarna kan även anpassas efter effektivitetsvinsterna som den uppdaterade eller nya utrustningen leder till och på så sätt kan investeringen göras på ett ekonomiskt hållbart sätt och värdefullt kapital slipper bindas. Intresset för alternativa finansieringslösningar för att investera i sin egen eller en tredjeparts utrustning har därför ökat.

Med maskinverktygsindustrin på kurs för årlig tillväxt fram till 2019 måste tillverkarna investera i den senaste tekniken för att hålla sig i framkant av en alltmer konkurrensutsatt och tekniskt avancerad marknad. Eftersom system och utrustning för produktion blir mer komplexa och specialiserade, kan tillverkare därför förutse behovet av att möta kundernas efterfrågan genom att öka till dessa nya produktionsstandarder.

Specialistfinansiärer, som ofta är finansieringsfilialen för en industriell leverantör, har en omfattande förståelse av den finansierade utrustningen vilket gör att de kan fastställa lämpliga och skräddarsydda finansieringslösningar som möter varje enskild verksamhets specifika behov. Deras expertis inom teknik och finansiering gör det också möjligt för dem att kunna bedöma kostnadsbesparingar för avtalstiden med teknikförvärv och kan göra en pålitlig uppskattning av ROI.

Dessutom kan specialistfinansiärer utforma finansieringsplaner som omfattar den totala kostnaden för användning av utrustningen, inte bara kostnaden för förvärv och på så sätt blir driftskostnaderna alltid förutsägbara. Detta eliminerar behovet av en stor initial utgift..

Gunnar Skagerlind.

Försäljningschef Industry, Siemens Financial Services (SFS) Sweden.

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063