23948sdkhjf

Testar IoT-teknik i Lund

Telia bjuder in företag och offentliga verksamheter att testa den senaste mobilnätstekniken, NarrowBand IoT, inom ramen för innovationsprojektet Future By Lund.

Future by Lund är en innovationsplattform som drivs av Lunds kommun och Vinnova som syftar till att utveckla smarta och hållbara städer. Nya och etablerade aktörer samarbetar och testar nya tekniker i olika testmiljöer. Ett av de projekt som drivs inom ramen för Future By Lund är Smarta offentliga miljöer.

– Tanken är att uppkopplade sensorer och prylar kan spela en viktig roll i skapandet av nya typer av lösningar för den smarta staden, samtidigt som det ger möjlighet till ökad företagsamhet i kommunen. Med Telia som partner i projektet har vi nära tillgång till viktig kompetens och teknik för att lyckas med detta, säger Anders Trana, projektledare för Smarta offentliga miljöer.

Projektet fokuserar initialt på fyra områden: cykeldata, övervakning av kritisk infrastruktur, effektiv och säker stadsodling samt användarstyrd avfallshantering. Under 2018 bjuds entreprenörer, företag och offentliga verksamheter in att testa NB-IoT, NarrowBand IoT, en helt ny teknik i mobilnätet som är speciellt utvecklad för IoT.

Tekniken lämpar sig för att koppla upp ett stort antal sensorer som ska fungera i många år och som klarar att monteras på all möjlig utrustning och infrastruktur för ett hållbart underhåll, ovan och under jord.

Uppkopplad utrustning kan signalera när service behövs istället för att det görs enligt satt schema, något som kan spara både pengar och miljön genom lägre installationskostnad och energiåtgång.

Smarta offentliga miljöer är en del av det Strategiska innovationsprogrammet för Sakernas internet, IoT Sverige, som finansieras av Vinnova. Projektet startade den 1 september 2017 och pågår till den 30 juni 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141