23948sdkhjf

Upp i ledning med toppmodernt styrsystem

Satsar på system för övervakning och styrning i industriell miljö för drift- och energimässigt hållbara processer

Vid Härnösands Energitekniska Arena (HETA) har man nu installerat och driftsatt ett toppmodernt och komplett styrsystem från Valmet, som ett led i satsningen på utbildning för hållbarhet i industri och samhälle.

-Vårt nya system för övervakning och styrning i industriell miljö är state-of-the-art inom industrin och är av stor betydelse i vår strävan att leda utvecklingen mot drift- och energimässigt hållbara processer, säger Hans Östberg, driftansvarig för HETA Energilab.

-Det nya styrsystemet hanterar vårt värmekraftverk och övriga större utrustningar för exempelvis vattenrening, kylning, reservkraft och leverans av el till nätet. Förutom till fortbildning för industrier som till exempel Vattenfall används anläggningarna av studenter på HETA:s egna utbildningar i Härnösand samt av Mittuniversitetet och Umeå universitet, säger Hans Östberg vidare.

Ulf Söderlind är forskningsingenjör vid Mittuniversitetet och leder utbildningsmomenten för högskolestudenter.

-Både våra egna studenter och de från Umeå har visat stor uppskattning av praktiska moment utförda här vid landets enda fullfjädrade utbildningsanläggning för värmekraftproduktion, säger han.

En del av satsningen är ett pilotprojekt som siktar mot tillämpning Internet of Things (IoT) för webbaserad övervakning och datainsamling från industri- och forskningsanläggningar. Man har nyligen tagit fram en lösning för mätning och trådlös överföring av förändringar nedåt en miljondels storlek, med samtidig kameraövervakning. Prototypen testas nu i samarbete med Mittuniversitetet.

- Ett oplanerat stopp i en stor industri kan kosta otroliga belopp i timmen och det påverkar då både kvalitet och leveransförmåga negativt. De pengar man tror sig spara genom att dra ner på mätning, uppföljning och underhåll i allt mer komplexa anläggningar straffar sig hårt i längden, säger Håkan Boström som arbetar som utbildningsledare på HETA.

-Vi satsar på att vårt unika energilab ska ha de senaste lösningarna för mätning, styrning och övervakning av industriella processer med stöd av modern IT. Vi kan utbilda både studenter och yrkesverksamma i industrin i precis den miljö de rör sig på nuvarande och framtida arbetsplatser. Detta är särskilt viktigt när vi nu ligger i startgroparna för att i samarbete med Underhållscentrum ansöka om att starta YH-utbildningar till underhållningstekniker och underhållsingenjör, avslutar Hans Östberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079