23948sdkhjf

Fallstudie kring minskad exponering för kvartsdamm

Varje år exponeras över 80 000 personer för kvartsdamm på arbetsplatser. Två företag har nu gjort lyckade försök med att minska dammandet.

Kvartsdamm finns i våra vanligaste bergarter. Vid bilning, borrning, slipning och sågning i sten eller berg utsätts företags anställda för dammet. Likaså på dammande grusvägar och vid sopning av gator. I förlängningen kan det leda till dödliga sjukdomar som silikos (stendammslunga), cancer och KOL. Av de som exponeras arbetar åtta av tio inom byggindustrin.

Efter en Skyddsdag, som Ramirent anordnade tillsammans med Erlandsson Bygg i Väst, beslutade de två företagen att titta närmare på hur man skulle kunna minska exponeringen för kvartsdamm på byggarbetsplatser.

Ramirent utförde luftreningstester vid ombyggnationen av Kvarteret Kopparen i Göteborg. Testgruppen bestod av representanter från Ramirent, Erlandsson Bygg och Mpirum, som levererar joniseringsutrustningen Jonex.

Den främsta utmaningen var att förhindra spridning av rivnings- och slipdamm, samt att förhindra att damm virvlade upp i luften. Samtidigt ville man också kunna rena luften nattetid och hålla den så ren som möjligt under dagen.

Fallstudien använde en produkt från Jonex som blåser joniserad luft direkt mot arbetsplatsen och gör rent luften. Joniseringen gör att mikropartiklarna klumpar ihop sig och faller till marken och inte når över knähöjd.

Fallstudien fick en märkbar effekt. Dammet virvlade inte upp trots att byggarbetarna gick i det, luften blev klarare och luktfri och det blev enklare och att dammsuga golven.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094