23948sdkhjf

”UH-guru” talar på Underhållsdagarna 2018

”Underhållsgurun” Christer Idhammar inledningstalar på Underhållsdagarna. Det är snart 58 år sedan han började inom drift och underhåll. “Jag har börjat fundera på att trappa ner. Det känns som ett fint avslut att göra det i Sverige”, hälsar han.

I november i år arrangerar Underhåll & Driftsäkerhet och Riksorganisationen Svenskt Underhåll återigen Underhållsdagarna i Stockholm. Arbetet med att sätta ihop programmet är i full gång.

Christer Idhammar, internationell driftsäkerhets- och “underhållsguru” sedan mer än 45 år tillbaka, blir inledningstalare.

- Underhållsdagarna hålls under en av de största helgerna här i USA, Thanksgiving. Trots det ser jag fram emot att komma till Sverige och tala på underhållsdagarna samt att träffa gamla och nya kunder och vänner, berättar han för U&D.

Efter åtta år i svenska handelsflottan som motorelev, motorman, maskinist och maskinchef blev han 1968 konsult på dåvarande IKO Konsult.

Fyra år senare startade han Idhammar Konsult AB i Sverige, med sin bror Börje. Han lämnade Idhammar Konsult AB 1985 och startade IDCON INC i USA.

Företaget har kunder inom tillverknings- och processindustrier över hela världen – gruvor, pappers- och massabruk, kemiska industrier, livsmedelsindustrier, kraftverk, raffinaderier, bilindustrin, bryggerier, stålindustrier, cementindustrier, reningsverk och byggnader.

Involverar anställda

IDCON:s konsulter i USA, Kanada, Skandinavien, Latinamerika, Asien, Finland och Italien arbetar med planering, beredning, tillståndskontroll, driftsäkerhet, utbildning inom underhåll, seminarier inom driftsäkerhet och underhåll, Work Management-beredning och -planering, grunsorsaksanalys, förrådsstyrning, “Shut Down Management, med mera. IDCON:s utbildning sker inte bara i klassrum, utan 90 procent av utbildningen sker på plats på jobbet med kundernas personal.

IDCON har också publicerat böcker om tillståndsbaserat underhåll, planering, beredning, resultatorienterat underhåll, förrådsstyrning och FU. IDCON anordnar även årligen en konferens inom underhåll i USA. Nu i mars hålls den i Raleigh NC.

Underhållsförbättringar fokuserar ofta på teknik, konstaterar IDCON på sin hemsida: ”Vi lägger istället tonvikten på att prestera resultat med hjälp av att engagera och organisera företagets anställda. IDCON samarbetar med de anställda för att skapa bestående och ständigt bättre resultat”.

Vunnit fina priser

Christer Idhammar nominerades av Sverige, och blev vinnare av, EFNMS EUROMAINTENANCE 2002. Han tog emot priset från the Salvetti Foundation under Euromaintenance i Helsingfors den 3 Juni 2002.

Priset delas ut i Europa en gång vartannat år till företag, institutioner eller individer som ett erkännande för extraordinära prestationer inom driftsäkerhet och underhåll. EFNMS har 17 medlemsorganisationer i lika många Europeiska länder.

Christer Idhammar fick också priset för bästa presentation i kategorin Maintenance Management under Euromaintenance 2008, i Bryssel.

- Jag började jobba inom drift och underhåll i januari 1961. Det är snart 58 år sedan, så jag har börjat fundera på att trappa ner. Det känns som ett fint avslut att göra det i Sverige - även om jag säkert kommer att fortsätta jobba i flera år med befintliga kunder och kortare uppdrag, avslutar Christer Idhammar.

Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.382