23948sdkhjf

Ny bangård invigd

Måndagen den 13 november invigdes Eskilstunas nya bangård med en loktur av VD Jan Kilström.

– I och med den nya bangården får vi en bra samverkan genom vår tåg- och verkstadsproduktion. Vår vagnverkstad ligger mer rätt i det logistiska flödet och vi får en kortare rangering för våra vagnar, säger Jan Kilström.

Man råder nu bot på den kapacitetsbrist man har haft och kommer inte behöva använda Folkesta som en avlastningsterminal i samma utsträckning.

-Genom att ha Eskilstuna som hubb för alla containertransporter till östkusten kan vi erbjuda effektiva och punktliga transporter mellan hela Mälardalen och Göteborg. Den nya bangården kommer att ge en högre effektivitet för våra kunder och i vår egen verksamhet, säger Jan Kilström.

Första diskussionen om en ny bangård togs mellan Eskilstuna kommun och Green Cargo skedde under sommaren och hösten 2015. Green Cargo var en av fastighetsägarna på bangårdsområdet, tillsammans med Trafikverket och Train Alliance.

Eskilstuna kommun behövde tillgång till bangårdsområdet, dels för att få utrymme för att bygga en ny servicedepå och verkstad för persontåg, som de skulle hyra ut till entreprenören MÄLAB, dels för att öppna upp möjligheter för att utveckla stadsdelsdelen och kunna bygga nya bostäder.

Möten med kommunen och Green Cargo satte fart runt årsskiftet 2015-2016. I december 2016 tecknades avtal för en ny bangård. Sedan gick det snabbt. Upphandling av entreprenörer skedde i juli 2017, byggstart startade i augusti och nu i november står bangården klar.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094