23948sdkhjf

Skyddet som kan användas igen och igen

Hade inte två svenska dykare gått förbi den där mässmontern i Skottland hade ett visst ytskyddsmedel kanske aldrig nått Sverige.

Ibland är det slumpen som avgör om något ska hända eller inte. Så var det 2013 när anläggningsdykarna Martin Lindgren och Andreas Molin befann sig på Offshore Europe – en årligt återkommande mässa i Europas oljehuvudstad Aberdeen i Skottland.

I montern visades ett ytskyddsmedel som sades vara bra mot korrosion. Som anläggningsdykare i energihamnar, med eget företag, hade de två männen sett åtskilliga exempel på vilket problem korrosion utgör.

Medlet, Oxifree TM 198, verkade ha flera fördelar. Det krävde minimala förberedelser på metallytan, var ekologiskt hållbart och 100 procent återvinningsbart.

Det blev ett långt besök i montern och fler kontakter efter det med Oxifrees tillverkare i Texas. Det slutade med att Lindgren och Molin fick den svenska agenturen och placerade produkten i sitt andra bolag - Korrosionsstopp i Sverige AB.

- Nu har medlet använts av ett antal av de hamnar som varit kunder sedan tidigare. Mycket på flänsförband och även på balkfötter, som är otroligt utsatta för korrosion. Vi har fått uteslutande positiva resultat, uppger Hans Nordén, marknads- och försäljningsansvarig på Korrosionsstopp.

Sprutas på

Oxifree består till 90-95 procent av cellulosa. Resten är vegetabiliska oljor med inbyggda korrosionsinhibitorer. Cellulosa är en kolhydrat och är naturens vanligaste organiska substans.

Medlet appliceras i varmt skick. I en eldriven maskin, som innehåller en gryta med värmeslingor, kastar man ner Oxifree i fast form.

- Medlet ser ut som puckar. Grytans 175-180 grader får puckarna att smälta. Sedan sprutas Oxifree på applikationen. Det finns värmeslingor även i slangen så att inte medlet ska stelna innan det når pistolmunstycket, förklarar Hans Nordén.

Medlet skapar en hinna som stänger ute fukt, damm och andra föroreningar. Samtidigt har rapsoljan en smörjande effekt. Till skillnad från annan antikorrosionsbehandling behövs ingen blästring eller grundmålning innan appliceringen. Det räcker med att borsta av lös rost och färg med en stålborste och torka av med avfettningsmedel vid behov. Och ytan måste vara torr.

Oxifree funkar inte bara på fasta metallkonstruktioner utan även på roterande utrustning, såsom kullagerhus. De vegetabiliska oljorna ligger som en hinna mellan metallen och den organiska polymeren, så polymeren klibbar inte fast på underlaget. Det gör också att inre tryck inte stängs inne, utan pyser ut.

Drar av hinnan

Vill man framöver ta bort hinnan, som är minst 4 millimeter tjock, så skrapar man bara lite med en kniv, så att man får fram en flik och så drar man av hela hinnan som en handske. Hinnan kan sedan kastas ner i sprutmaskinens ugn och smältas igen.

- Oxifree kan återanvändas upp till sex gånger. I maskinen finns en sil där rostpartiklar och andra föroreningar fastnar. Eftersom medlet är organiskt blir det ingen deponi. Eftersom det är helt organiskt är det godkänt som inom livsmedel. När Oxifree är förbrukat kastas det bland brännbara sopor.

Man brukar säga att när någonting låter för bra för att vara sant så är det förmodligen heller inte det. Så hur är det med den saken?

- En begränsning är temperaturerna. Oxifree klarar från minus 50 grader upp till plus 90 grader under kontinuerlig produktion. Men produkten klarar upp till 100 grader kortare tid, svarar Hans Nordén.

Medlet har en flampunkt på 220 grader, men det börjar inte brinna av sig själv - för det hade inte varit poppis hos kunderna

Korrosionsstopp i Sverige vill inte själv utföra själva underhållsarbetet utan säljer maskinerna som smälter “puckarna” med Oxifree. Den största maskinen, på 250 kilo, är som en tvättmaskin, den minsta modellen är bara en tredjedel så stor och väger 32 kilo.

Korrosionsstopp erbjuder en fyradagarsutbildning för kunder och söker också UH-företag som kan utföra ytskyddstjänsten. Man har redan skrivit avtal med den första - LochTec Industry Services, i Växjö.

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ytskydd.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109