23948sdkhjf

Hållbar energiförsörjning i pilotprojekt

Idag invigs Sveriges första lokala energisystem i Simris på Österlen av Jennie Nilsson, ordförande för regeringens näringslivsutskott.

Energisystemet består av 100 procent förnybar och lokalt producerad el. Projektet, som drivs av energijätten E.ON med Coromatic som en av parterna, har bestått i att planera, bygga, installera och säkra driften för de 140 hushållen i byn med hjälp av sol- och vindkraft utan tillgång till det nationella elnätet.

Syftet med projektet i Simris är att hitta vägar att utnyttja förnybara energikällor bättre och samtidigt använda energin smartare utan att kunderna som är kopplade till systemet ska påverkas i sin vardag.

Syftet är också att se hur mindre geografiska områden kan klara av sin energiförsörjning på egen hand. Projektet är en del av det stora EU-projektet Interflex som syftar till att identifiera mer flexibla, hållbara och lokala energisystem där sex spjutspetsprojekts valts ut i hele EU.

 Behovet av energi är idag större än någonsin och det kommer öka exponentiellt i takt med digitaliseringen. Att vi då identifierar nya och hållbara lösningar för att säkra kraftförsörjningen är givetvis helt avgörande. Mot bakgrund av detta är projektet i Simris mycket viktigt och något som vi på Coromatic är stolta att vara en del av,säger Thomas Wunger, Head of Data Center Solutions på Coromatic.

Med ett litet nät och elproduktion som varierar med solinstrålning och vind krävs det att annan utrustning säkerställer avbrottsfri kraft i ledningarna. För att säkerställa detta har Coromatic dimensionerat och installerat en reservkraftslösning som automatiskt startas vid behov. Reservkraftslösningen drivs på HVO, ett förnyelsebart bränsle som tillverkas av avfall från slakterier.

– Att vara helt beroende av förnybara energikällor som sol och vind ställer speciella krav på elnätet och på den tillhörande infrastrukturen. Med hjälp av Coromatic har vi identifierat en hållbar reservkraftslösning som säkerställer att vi hela tiden kan garantera rätt spänning i näten, säger Staffan Sjölander, projektledare på E.ON.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125