23948sdkhjf

Smurfit Kappa investerar

För att kunna öka produktionen, förbättra jämnheten och hålla hög papperskvalitet investerar Smurfit Kappa Piteå i ett nytt flissåll. Sållet installeras när fabriken har sitt stora UH-stopp den här veckan.

Smurfit Kappa Piteå är ett kraftlinerbruk, vilket betyder att pappret som produceras baseras på träråvara. Det första som görs med veden i produktionsprocessen är att barken tas bort och stocken huggs till flis.

Fabriken har två linjer för träråvara, en för barrved och en för lövved. Fabrikens stora investeringar i år görs på linjen för lövved; en ny del på den trumma som avbarkar veden och ett nytt toppmodernt såll som sorterar flisbitarna. Det är investeringar för totalt 45 miljoner kronor.

- Jämnhet i råvaran är väsentligt för att vi ska kunna hålla en hög produktion och göra ett högkvalitativt papper. Därför är det nya flissållet en av våra viktigaste investeringar i närtid och ett led i den fortsätta utvecklingen av vår fabrik, säger Per Swärd, vd Smurfit Kappa Piteå.

När massaveden huggs till flis blir inte alla flisbitar lika stora. Flissållets uppgift är att avskilja exempelvis för stora flisbitar och spån, så att den flis som går vidare för att kokas till pappersmassa är så likvärdiga storleksmässigt som möjligt. Detta för att bibehålla en jämnhet i produktionsprocessen, vilket förbättrar kvaliteten på pappret.

Investeringen i det nya flissållet är del i fabrikens satsning som går under namnet ´Piteå 750´; att fabriken ska öka sin produktion till 750 000 ton kraftliner/år.

Smurfit Kappa Piteås produktionsstopp för att utföra underhållsarbeten genomförs 9-17 september. Installationsarbetet i renseriet är omfattande och fortgår även under vecka 38.

Foto: Smurfit kappas hemsida

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096