Blaiken invigd

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Nu är Blaiken invigd - en av Europas största vindkraftparker. I verken håller SKF:s senaste kompakta system för tillståndskontroll koll på driften.

De 99 vindkraftverken är placerade mellan Storuman och Sorsele, på en lågfjällsplatå. Vindförutsättningarna är gynnsamma.

- Storskaligheten och vindläget gör det enklare att bemästra de låga priser som råder nu, men vi hoppas att priserna stabiliseras till den nivå vi har kalylerat för parken, säger Mikael Lindmark, vd och projektchef på BalikenVind AB, som samägs av Skellefteå Kraft och Forum.

- Det är här som CMS-systemen kommen in i bilden. Det är viktigt att vi har kontroll över driften så att vi kan planera underhållsåtgärder för att hålla kostnaderna nere, fortsätter han.

Kostnaderna för underhållet ligger idag på en försvarbar nivå, berättar Henrik Renberg, utvecklingsingenjör på affärsområdet Vindkraft. Han vill ha förutsättningar att kunna planera åtgärderna så långt som möjligt och helst slippa större UH-arbeten vintertid.

- UH-åtgärderna, särskilt vintertid, kostar mycket pengar. Det är stora arealer som måste plogas och en hög kran måste transporteras för eventuella byten av delar. Det vill vi undvika. Därför är det viktigt att vi har ett system som hjälper oss att planera våra åtgärder.

SKF har levererat IMx-system för tillståndskontroll på samtliga verk i parken. Mjukvaran SKF WindCon skannar mätvärden från vibrationsgivare som mäter dygnt runt och larmar när värdet avviker från satta gränser. IMx 16 kanalerssystem är installerat i samtliga Nordexverk.

Läs också: De skräddarsyr oljeprodukter till vindkraftverk

Det senaste kompakta systemet IMx 8 är monterat i Dongfang-turbinerna. IMx 8 omfattar färre kanaler men med samma teknologi och funktioner som sin föregångare, men till ett lägre pris. Dessutom tar den mindre plats i det trånga utrymmet i turbinen.

- Via CMS-systemet mäter vi vibrationer på huvudlager, växellåda och generator. Vi har även temperaturövervakning på alla system, säger Miakel Lindmark.

Läs också: Fel om vindkraft

Eventuella larm analyseras manuellt och rapporteras med förslag på åtgärder

Vindkraftparken har en installerad effekt på 247,5 MW. Den årliga produktionen på cirka 714 GWh/år motsvarar den årliga elanvändningen i 161 500 lägenheter.

Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

OKG åtgärdar skadat bränsle

Skadad blev hängande i skorsten vid UH-arbete

Schneider Electric prisar digitala prestationer

Under Schneider Electrics mässa Innovation Summit: Software Conference, i Texas, prisades sex kundföretag.

100-åring underhålls för fortsatt framgång

Nyhetsbrev

Utbildar inom arbetsmiljö

Arkiv

Unikt labb invigt med eld och lågor

Olycka i Oskarshamnsfabriken

Miljardsatsning på svensk AI-forskning

De får nytt UH-uppdrag

Ny bangård invigd

Nio av tio har satsat på uppkopplade lösningar

En IoT-rapport från Schneider Electric visar att 89 procent av de svenska fastighetsägarna de senaste tre åren har investerat i uppkopplade lösningar för drift och hantering av sina fastigheter.

Samarbete om övervakning av fjärrvärme

Utökar onlinemätningar i massafabriken

De ökar försäljningen med 70 procent

Stärker greppet om viktig servicemarknad

Assemblin VS förvärvar Ivarssons Rörläggeri AB – ett installationsföretag i Göteborg med en tydlig kunskapsprofil inom energioptimering och service.

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

De vann miljöpris i Bonn

Plus

Labbet där olja synas närgånget

Det är inte det lättaste att komma in till Exova Materials Technology, på Malmslätt i Linköping. Laboratoriet ligger inne på militärt skyddsområde, så identitetskontrollen vid grindarna är rigorös.

Forskningsprojekt om smart underhåll

Tidigare har man haft underhåll på fabriker på fasta tider, eller när någonting har gått sönder. Nu låter ett forskningsprojekt maskinerna själva berätta när något ska göras.

Lyckat digitalt gruvprojekt

Delar erfarenheter från Astra Zeneca

Patrik Malmsten, som jobbar med underhåll på Astra Zeneca, berättar på Underhållsdagarna om hur införande av standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet.

Snart dags för Pumpdagen

Ramirent hjälpte till vid UH-stopp

Qamcom har vunnit ett pris.

Fel om vindkraft

Plus

Krönika: Få utväxling av ditt underhållssystem.

8 november firas Infraservicedagen

De ändrar namn

Drift- och underhållssystem anpassades för kollektivtrafik

Ny säkerhetslösning för trygg arbetsmiljö

Robotikstipendium till ekonomistudenter

Nederman köper norskt bolag

Flyttar till nya lokaler

Rekorduppdrag i Norge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.136