23948sdkhjf

Blaiken invigd

Nu är Blaiken invigd - en av Europas största vindkraftparker. I verken håller SKF:s senaste kompakta system för tillståndskontroll koll på driften.

De 99 vindkraftverken är placerade mellan Storuman och Sorsele, på en lågfjällsplatå. Vindförutsättningarna är gynnsamma.

- Storskaligheten och vindläget gör det enklare att bemästra de låga priser som råder nu, men vi hoppas att priserna stabiliseras till den nivå vi har kalylerat för parken, säger Mikael Lindmark, vd och projektchef på BalikenVind AB, som samägs av Skellefteå Kraft och Forum.

- Det är här som CMS-systemen kommen in i bilden. Det är viktigt att vi har kontroll över driften så att vi kan planera underhållsåtgärder för att hålla kostnaderna nere, fortsätter han.

Kostnaderna för underhållet ligger idag på en försvarbar nivå, berättar Henrik Renberg, utvecklingsingenjör på affärsområdet Vindkraft. Han vill ha förutsättningar att kunna planera åtgärderna så långt som möjligt och helst slippa större UH-arbeten vintertid.

- UH-åtgärderna, särskilt vintertid, kostar mycket pengar. Det är stora arealer som måste plogas och en hög kran måste transporteras för eventuella byten av delar. Det vill vi undvika. Därför är det viktigt att vi har ett system som hjälper oss att planera våra åtgärder.

SKF har levererat IMx-system för tillståndskontroll på samtliga verk i parken. Mjukvaran SKF WindCon skannar mätvärden från vibrationsgivare som mäter dygnt runt och larmar när värdet avviker från satta gränser. IMx 16 kanalerssystem är installerat i samtliga Nordexverk.

Det senaste kompakta systemet IMx 8 är monterat i Dongfang-turbinerna. IMx 8 omfattar färre kanaler men med samma teknologi och funktioner som sin föregångare, men till ett lägre pris. Dessutom tar den mindre plats i det trånga utrymmet i turbinen.

- Via CMS-systemet mäter vi vibrationer på huvudlager, växellåda och generator. Vi har även temperaturövervakning på alla system, säger Miakel Lindmark.

Eventuella larm analyseras manuellt och rapporteras med förslag på åtgärder

Vindkraftparken har en installerad effekt på 247,5 MW. Den årliga produktionen på cirka 714 GWh/år motsvarar den årliga elanvändningen i 161 500 lägenheter.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079