Många fördelar med laserrengöring

| Av Christer Åkerlundh | Tipsa redaktionen

Genom att rengöra eller förbehandla ytor med laser slipper man blästersand som sedan måste deponeras. Miljövinsten är stor.

Agaria, i Åkersberga i Stockholm, har arbetat med lasertekniken i över tio års tid. Maskinerna kommer från tyska CleanLaser, där Agaria har den svenska och norska agenturen.

CleanLaser är världsledande inom laserteknik för rengöring och har under 20 års tid utvecklat lasermaskiner för en mängd användningområden. Det stora användningsområdet över hela världen är att rengöra metallytor före limning eller svetsning. Det har också varit den största marknaden för Agaria att bearbeta i Sverige.

Numera har laser också börjat användas för färgborttagning på metall, betong och plast i miljöer där det är känsligt med konventionella förarbetsmetoder.

- Tekniken går till så att man tillför ytan ett intensivt laserljus som ligger på cirka 100 megawatt per kvadratcentimeter. Laserpunkten är mellan 0,1 och 1 millimeter stor. Det är en pulsad laser som vi skannar fram och tillbaka över ytan, förklarar grundaren och vd:n Jonas Axelsson.

Blir inte varmt

Vad är fördelen med att ha en puls?

- Vi får mycket högre energi jämfört med om vi hade haft en kontinuerlig laser, som skär- och svetslasrar har. Våra system jobbar från 20 watt upp till 1 000 watt, men vi har en mycket högre intensitet tack vare pulsningen.

Pulsen är under hundra nanosekunder lång, med ungefär 50 000 pulser i sekunden. Pulserna skapar chockvågor och det termiska trycket resulterar i förångning av skiktet som absorberar laserstrålen.

- Man kan tro att det skapar mycket värme, men oftast kan man sätta fingret på den rengjorda ytan. Det blir inte varmare än så. Men om det ska skapas en viss struktur på metallytan, då blir det varmt eftersom man smälter om den.

En stor fördel är att inga medier tillsätts, som exempelvis blästersand. Mängden deponi minskar med 80-90 procent, uppger Jonas Axelsson, vilket är positivt för miljön.

Det lilla som tas bort från ytan sugs upp av ett integrerat utsug, som sitter bredvid optiken.

- Det är som en dammsugare, kan man säga. Dammet hamnar i en låda. Inget damm yr runt i lokalen utan det blir helt rent på objektet som bearbetas. Man behöver därför heller inte täcka över allting runtomkring.

Däremot måste omgivningen skyddas mot laserljuset. Då räcker det att sätta upp plåtskärmar eller draperier av vävd aluminium.

Räcken och broar

Vad är det för typ av objekt som kan behandlas?

- Inom ytskydd/underhåll kan det handla om färg- eller rostborttagning inför rostskyddsmålning. Det kan vara räcken, broar och andra konstruktioner i känslig miljö där det helst inte ska vara några föroreningar i luft, mark eller vatten.

Ett annat arbetsområde är rengöring av svetsfogar. Lasern förstör inte färgen intill fogen och andra kan arbeta i området samtidigt.

Agaria levererar också mycket till tillverkningsindustrin. Då handlar det mer om förbehandling inför limning och svetsning. Eller så kan det vara rengöring av rester i formverktyg för gummi- och plastdetaljer. Där är det väldigt viktigt att formverktygens ytstruktur och mått inte förändras av rengöringen.

Inom livsmedelsindustrin handlar det mer om rengöring av till exempel våffeljärn, ugnsband, plåtar, med mera.

- Ett annat område är dekontaminering, till exempel inom kärnkraftsindustrin, där radioaktiva ytbeläggningar på metall och betong ska tas bort. CleanLaser har system som står i bland annat Fukushima och jobbar kontinuerligt.

Ytterligare ett ben är konservering och restaurering av metall- och stenföremål, där exempelvis rost, oljor eller alger kan tas bort på byggnader, skulpturer och andra ytor. Efter en brand kan sot tas bort. Det fungerar både på sandsten, granit och marmor.

- Lasersystemet används till exempel på pyramiderna i Egypten. En begränsning är att beläggningen inte får vara tjockare än en halv millimeter. Så det går inte att ta bort tjock mossa.

Handhållen enhet

Det finns konkurrenter på marknaden, som också jobbar med laser, men de är inte många. Inom underhållsbranschen i utlandet finns det några företag som använder laser, men ännu inte i Sverige.

Agaria har sedan 2010 den svenska och norska agenturen för en fiberkopplad handhållen enhet, som den tyska tillverkaren har patenterat. Det är optiken som man håller i handen, så står en låda med ett drivaggregat på hjul bredvid. Så det är fullt mobila enheter. Modulerna har en vikt från 7 kilo upp till 450 kilo.

- Lasertekniken har definitivt sin marknad. Det är mångsidigheten som är så bra och att man kan ställa intensiteten på strålen utifrån vad det är för underlag man jobbar med, så att man inte skadar inte materialet, säger Arne Finman, ordförande i Ytskyddsakademien.

Han gillar också att föroreningarna blir så måttliga att väldigt lite måste deponeras, att tekniken inte väsnas och att användarna inte får stora städkostnader efteråt.

- Man sparar även vårt kära dricksvatten, vilket är en debatt man bör ta på största allvar. Det är ju dricksvatten som högtryckstvättar använder. Det är en kostsam historia att rena vatten och göra det drickbart.

När Arne Finman var i Bryssel såg han hur stadshuset vid det stora torget rengjordes med laser. Fasaden med alla sina utsmyckningar var mörkt grå av föroreningar.

- Fasaden blev helt vit efter laserrengöringen. Det var märkligt att se.

Christer Åkerlundh

Fakta om Agaria

Företaget har funnits sedan 1979 i olika former.

Agaria utför inte jobb ute hos kunderna, utan säljer bara utrustningen.

Agaria omsätter cirka 6 miljoner kronor om året och trenden är uppåtgående. Företagets produkter är inte så känsliga för konjunkturnedgångar, uppger Jonas Axelsson. ”Visst får kunden en investeringskostnad i början när de köper utrustningen, men de sparar på minskad deponi. Och miljöaspekten blir viktigare och viktigare”.Håll dig uppdaterad med UochD
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Nio nya smörjexperter certifierade

Rockwell Automation inleder samarbete

LKAB har spärrat av gruvområde

SPM Instrument tar hem stororder

Södra Wood Värö har beställt ett större onlinesystem från SPM Instrument för att kunna konditionsövervaka kritiska maskiner i timmersortering, såglinje och efterbehandling.

SKF förnyar samarbetet

Nyhetsbrev

Mycket arbeten på järnvägsnätet

Under de kommande fyra veckorna blir det mycket arbeten på bland annat järnvägssträckorna Gävle–Sundsvall, Sundsvall–Ånge och Bräcke–Storlien.

Arkiv

O3 är igång igen

Gotlands elförsörjning granskas

Efter minst tolv strömavbrott i augusti-september granskar nu Energimarknadsmyndigheten elleveranserna till Gotland.

Nätverksguider för ökad digital säkerhet

Rockwell och Cisco har släppt nya nätverksguider som ska hjälpa företag att förverkliga drömmen om industriell IoT med gällande industrisäkerhetspraxis.

Hjälper Preem under underhållsstopp

Volvo Cars bilfabrik moderniseras

Schneider Electric ska uppgradera automationssystemet hos Volvo Cars bilfabrik i Olofström för att bland annat göra det lätt för driftteknikerna att kunna övervaka och styra processer och fastigheter från mobiler/surfplattor.

Säkrar framtida vattenförsörjning

Trollhättan Energi ska trygga framtidens vattenförsörjning genom att bygga ett nytt vattenverk med råvattenintag i Vänern.

3D Center ökar tillgängligheten för den additiva tillverkningsmetoden

Får topplacering i rapport

Tidigare i år utsågs ServiceNow till världens mest innovativa företag av Forbes. Nu får ServiceNow ännu en topplacering.

Rapsolja sänker utsläppen

Svenska kraftnät förstärker reserv

Företagsförvärv för ökat datadrivet beslutsstöd

Samarbete för smartare användande av elnätet

Underhållsstopp på Smurfit Kappa

Plus

Samarbete mot förfalskningar

Det kan orsaka trasiga maskiner som ger stillestånd i produktionen och därmed förlust av pengar. I värsta fall kan det även orsaka personskador. Det handlar om förfalskade produkter till exempel reservdelar till maskiner eller kullager.

Varvskoncern investerar i mätutrustning

”Det sämsta jag har sett!”

Gotlands elnät döms ut helt i en ny besiktning, skriver helagotland.se.

De skapar etikpanel för artificiell intelligens

Som första europeiska teknikbolag har SAP i dag presenterat riktlinjer för artificiell intelligens, AI, och inrättat en extern rådgivande panel för AI-etik.

Unik mötesplats för va-frågor

Den 13–14 mars 2019 äger den årliga nationella konferensen Vatten Avlopp Kretslopp rum på Hotel Tylösand.

AR och VR blir snart vardagsmat

AkzoNobel förlänger underhållsavtal

Får uppdrag av Stockholms läns landsting

Workshop om nyckeltal

Sverull ElektroDynamo väljer huvudleverantör av tätningar

Siemens i samarbete om tillståndsövervakning

Seminarium om stål

1

Jurist ska utreda järnvägsunderhållet

Tecknar ramavtal med Göteborg Energi

Siemens i affär värd en halv miljard

Nomo etablerar sig i Norge

Forskning ska göra infrastruktur-UH smartare

Se alla Företagens egna nyheter

RS Components lanserar podcasten History Makers

KmK Instrument på Smålands Industrimässa i Växjö 17-18 oktober 2018

RS Components utökar sortimentet med pneumatiska RS Pro-enheter

RS Components presenterar industriella videoskop för inspektion av utrustning

RS Components presenterar tåliga kontaktdon för ett utbud av industriella tillämpningar

IoT-utvecklingssats från RS Components är klar att anslutas till avancerad molntjänstplattform

RS Components lagerför nu den senaste versionen av HARTING PushPull-kontaktdon för industriell miljö

RS Components presenterar branschens första IP54-klassade IIoT-utvecklingssats från HARTING

RS Components presenterar en ny serie med värmekameror för underhåll från Fluke

RS Components avtal med Zerynth förstärker partnerskapet och utökar DesignSparks IoT-kapacitet

RS Components presenterar nytt trådlöst tillbehör att använda med PELTOR-hörselskydd

RS Components blir Glenairs digitala distributionspartner

RS Components lanserar kontaktdonen MUO 2.5 från Molex för elektrisk utrustning och elsystem

RS Components lanserar en global designtävling för att ge upphov till en ny musikupplevelse

RS Components säljer datasäkerhetsprodukter för att hjälpa företag med GDPR-efterlevnad

RS Components lanserar en serie värmekameror och produkter för test och mätning från FLIR

Den nya appen DesignSpark Toolbox från RS Components är tillgänglig för iOS, Android och Windows

RS Components lanserar en liten RS Pro infraröd temperatursensor för industriell utrustning

Rätt matchning ger enastående lagarbete

Möt Agaria på Elmia Produktionsmässor 15-18 maj i Jönköping!

RS Components utökar RS Pro-sortimentet av test- och mätinstrument

Nya logikmoduler konfigureras via användarvänligt webbgränssnitt

RS Components presenterar två nya serier med strömförsörjningar från RS Pro

RS Components tillkännager distributionsavtal med IDEC för tillgång till in...

RS Components lanserar DesignSpark Pmod-adapter för Raspberry Pi

Sänd till en kollega

0.179