23948sdkhjf

De ska renovera tåg för 90 miljoner kronor

Alstom har skrivit kontrakt med Västtrafik rörande ombyggnad av 18 tåg.

Det är två-vagnars X12- och X14-tåg som ska byggas om. X12 och X14 tillhör X10-familjen som tillverkades 1991-1995 av ASEA/ABB. Västtrafik använder dessa tåg främst i pendeltrafiken Göteborg-Borås och Uddevalla-Borås-Varberg.

Ombyggnaden sker i Motala, där verkstaden är specialiserad på renovering och tungt underhåll. Dåvarande Motala Train, som sedan köptes upp av Alstom, har tidigare utfört fordonsunderhåll på dessa tåg och Alstom har god erfarenhet även av andra tåg än Alstoms egna modeller.

- Alstom ser detta kontrakt som ett viktigt delmål för att växa i regionen. Det bekräftar att vår verkstad i Motala är specialister på stora renoveringar och uppgraderingar. Vår personal har redan stor erfarenhet av dessa tåg, säger Björn Asplund, VD för Alstom Sverige.

Renoveringen av de aktuella X12- och X14-tågen består exteriört huvudsakligen av rostreparation och målning. Interiört ska nya väggar, tak, golv, stolar, etcetera monteras.

- Västtrafik ser fram emot att genomföra de upphandlande åtgärderna som fordonen behöver. Det kommer att säkra driften av fordonen samt bidra till en bättre kundupplevelse under fordonets kvarvarande livslängd. Vi ser framemot att genomföra arbetet ihop med Alstom-Motala Train som har lång erfarenhet från liknande arbeten på bland annat berörda fordonstyper, säger Bülent Esenteg, Fordonsförvaltare Tåg X11-X14 Västtrafik.

Arbetet startar under hösten 2017 och avslutas under hösten 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109